Vozači biraju jeftiniji benzin: Ovo je najpovoljnije gorivo u Francuskoj

Prodaja etanola u Francuskoj porasla je 13 odsto u 2022. godini.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2023.

18:21

Vozači biraju jeftiniji benzin: Ovo je najpovoljnije gorivo u Francuskoj
Foto: shutterstock, Nakun

Građani su se u potrazi za uštedom okrenuli jeftinijem benzinu koji sadrži čak 85 posto etanola, objavili su iz udrženja proizvođača etanola i alkohola SNPAA.

Ukupna prodaja etanola dostigla je blizu 1,47 miliona kubnih metara, naspram 1,30 miliona u 2021. godini.

Prodaja goriva pod oznakom E85, biogoriva koje sadrži 85 odsto etanola i 15 odsto benzina, porasla je prošle godine za gotovo 83 odsto, na 854.000 kubnih metara.

"Prošlogodišnji uspeh povezan je sa sve većim bojaznima zbog rata u Ukrajini koji je prouzrokovao skok cena goriva i s činjenicom da su proizvođači opreme za to gorivo uspeli da zadovolje dodatnu potražnju", tumači generalni sekretar udruženja Silven Demur.

Gorivo na bazi etanola u Francuskoj se dobija iz žitarica ili šećerne repe. Iako je za prelaženje iste udaljenosti potrebno više etanola nego standardnog benzina, zbog nižih poreza gorivo na bazi etanola vozačima je još uvijek jeftinije.

E85 je najjeftiniji benzin na francuskom tržištu. Korištenje tog tipa goriva zahteva ugradnju posebne opreme kako bi se motor prilagodio za pogon na biogorivo, napominje Reuters.

Demur predviđa da će u ovoj godini prodaja goriva E85 verovatno porasti za dodatnih 25 odsto i dostići tržišni udeo od osam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: