Biz - B92.net

Vijetnamci osvajaju Ameriku

Mlada vijetnamska kompanija "Vinfast" uskoro će početi da izvozi električne automobile u Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, stillfx
Ilustracija: Depositphotos, stillfx

Američka premijera vijetnamskih automobila biće održana na auto-salonu u Los Anđelesu u novembru, a prodaja treba da počne sledeće godine.

Kad Amerikanci nisu uspeli da osvoje Vijetnam tokom krvavog rata šezdesetih i sedamdesetih godina, možda će Vijetnamci osvojiti Ameriku, i to njihovim oružjem - automobilima, piše Sputnjik.

Vijetnamci će američkom tržištu ponuditi ono što se u SAD najviše traži, SUV modeli, tačnije krosoveri VF e35 i VF e36. I to "oružje" biće veoma moderno, pošto će na američkom tržištu biti prodavana električna verzija tih modela, kakvi se još ne prodaju na domaćem, vijetnamskom tržištu.

Inače, "Vinfast" je deo vijetnamskog konglomerata "Vingrup", čiji je osnivač biznismen Fam Nat Vjong, koji se smatra najbogatijim Vijetnamcem i prvim vijetnamskim milijarderom. "Vingrup" je u razvoj auto-kompanije uložila oko tri i po milijarde dolara, a pogoni su otvoreni pre četiri godine.

Prvi modeli ove fabrike bili su zasnovani na zastarelim platformama "Dženeral motorsa" i "Be-em-vea" i prodavali su samo u Vijetnamu. Međutim, "Vinfast" je razvio i tri svoja električna modela: kompaktni krosover VF e34 i dva veća modela VF e35 i VF e36, navodi kolesa.ru.

Vijetnamski električni automobili koncipirani su tako da imaju po jedan elektromotor na svakoj osovini, koji zajedno razvijaju obrtni momenat od 408 ili 640 njutn-metara. Deklarisani domet modela je 500 kilometara kod VF e35 i 550 kilometara kod VF e36. Manji model, VF e35 dug je 4,75 metara i ima međuosovinsko rastojanje od 2,95 metara, dok veći VF e36 ima dužinu od 5,12 metara i međuosovinsko rastojanje od 3,15 metara. I unutrašnjost je veoma moderna, pa oba modela imaju veliki ekran osetljiv na dodir na centralnoj konzoli, a "cajgeri" se projektuju na vetrobransko staklo.

Kako bi osvojila strana tržišta, među kojima je i američko, kompanija je osnovala ćerku firmu "Vinfast global" na čijem čelu je bivši šef "Opela" Mihael Lošeler. U početku su kao prioritet za izvoz označavani SAD i Evropa, ali su sada Vijetnamci akcenat stavili na Ameriku.

Lošeler je Rojtersu rekao i da "Vinfast" razmatra mogućnost sklapanja modela na američkom tlu, ali će prvi primerci stizati iz Vijetnama. On je dodao da je planiran početak prodaje u prvoj polovini 2022. godine, a prve isporuke do kraja te godine.

"Vinfast" planira prvenstveno onlajn prodaju, ali i otvaranje 60 salona u SAD.

Ambicije su za početak skromne, "Vinfast" namerava da u prvoj godini u celom svetu prodaju 15.000 primeraka električnih automobila, prvenstveno zbog nedostatka mikročipova u automobilskoj industriji. Takođe, namerava i da izađe na berzu kako bi privukao kapital za dalje širenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.