Biz - B92.net

Velike cene energenata podigle radnike još jedne države

Norveški radnici na morskim naftnim i gasnim platformama počeli su danas štrajk, rečeno je Rojtersu iz sindikata koji je organizovao ovu akciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/think4photop
Ilustracija: Shutterstock/think4photop

Haos u Velikoj Britaniji

"Štrajk je počeo", rekao je Audun Ingvartsen, lider sindikata Lederne.

Ova akcija, u kojoj radnici traže povećanje plata kako bi kompenzovali rastuću inflaciju, dolazi usled velikih cena nafte i gasa, pri čemu je snabdevanje Evrope prirodnim gasom postalo kritično nakon smanjenja ruskog izvoza.

Energetska kompanija Ekvinor je saopštila da je pokrenuto zatvaranje tri polja u Severnom moru kao rezultat štrajka.

Norveško Ministarstvo rada ponovilo je da "pomno prati spor". Ono može da interveniše da zaustavi štrajk ako postoje vanredne okolnosti.

Norveška proizvodnja nafte i gasa biće danas manja za 89.000 barela naftnog ekvivalenta dnevno, od čega proizvodnja gasa čini 27.500 barela naftog ekvivalenta, naveli su iz Ekvinora.

Smanjenje proizvodnje gasa u toj zemlji će sutra opasti još više na ukupno 292.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, ili za 13 odsto, prema proceni Ekvinora, dok će proizvodnja nafte biti smanjena za 130.000 barela dnevno, što je otprilike oko 6,5 posto norveške proizvodnje "crnog zlata", prema računici Rojtersa.

Planirano pojačavanje štrajka moglo bi do subote da dovede do zaustavljanja skoro jedne četvrtine norveške proizvodnje gasa, i oko 15 odsto proizvodnje nafte, dodaje britanska agencija.

Štrajk je počeo u ponoć po lokalnom vremenu (22.00 GMT) na tri polja – Gudrun, Oseberg Jug i Oseberg Istok, i proširiće se na još tri polja – Kristin, Hejdrun i Asta Hansten – od ponoći u sredu, precizira se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.