Velika Britanija uvodi nove sankcije Belorusiji

Velika Britanija je saopštila da će sutra uvesti nove ekonomske, trgovinske i transportne sankcije Belorusiji zbog podrške te zemlje ruskom napadu na Ukrajinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.07.2022.

17:48

Velika Britanija uvodi nove sankcije Belorusiji
Foto: LukeOnTheRoad/Shutterstock

Novi paket kaznenih mera će obuhvatiti zabranu uvoza i izvoza robe u vrednosti od oko 60 miliona funti, uključujući izvoz proizvoda za preradu nafte, prodaju komponenti za napredne tehnologije, izvoz luksuzne robe, kao i uvoz beloruskog gvožđa i čelika, prenosi Rojters.

Britanska vlada će takođe zabraniti izlazak više beloruskih kompanija na tržište duga i emitovanje njihovih hartija od vrednosti na Londonskoj berzi.

"Beloruski režim je aktivno omogućio invaziju (ruskog predsednika Vladimira) Putina, dozvoljavajući Rusiji da koristi njenu teritoriju kako bi uklještila Ukrajinu – pokretanjem trupa i projektila sa beloruske granice i letovima ruskih aviona preko njihovog vazdušnog prostora", navodi se u saopštenju britanske vlade.

Britanija je već podigla uvozne tarife na niz proizvoda iz Belorusije za 35 procentnih poena i uvela sankcije beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku i visokim vladinim zvaničnicima.

Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa zapadnim saveznicima, od početka vojne akcije Moskve u Ukrajini u fenruaru, uvodi sankcije protiv ruskih elita, banaka i strateških industrija, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: