Biz - B92.net

Usporila inflacija u evrozoni

Inflacija u evrozoni je usporila, pokazuju najnoviji podaci.

Izvor: Politika / Jovana Rabrenović
Podeli
Ilustacija: Depositphotos, shirotie
Ilustacija: Depositphotos, shirotie

To bi moglo uticati da i Evropska centralna banka (ECB) od narednog sastanka smanji obim povećanja kamatnih stopa na 50 baznih poena.

Inflacija u zoni evra iznosi 10 odsto u novembru, što je ispod 10,6 odsto, koliko je iznosila u oktobru. Stopa inflacije u Nemačkoj nakon 11,6 odsto u oktobru, u novembru je smanjena na 11,3 odsto međugodišnje. Na mesečnom nivou stopa inflacije u Nemačkoj u novembru je nije bilo i iznosila je nula, nakon rasta od 1,1 odsto u oktobru.

Javnost je ove nedelje najviše interesovalo obraćanje predsednika Američkih federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela sredinom nedelje i na objavu podataka sa američkog tržišta rada za novembar. Pauel je u svom govoru u Institutu Brukings u Vašingtonu rekao da će FED usporiti tempo povećanja referentne kamatne stope, ali da će nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike, kao i da će stope neko vreme biti na restriktivnom nivou kako bi se inflacija u SAD stavila pod kontrolu. Nakon njegovih izjava, zabeležen je pad prinosa na američke državne obveznice, dolar je znatnije oslabio prema evru (za oko jedan odsto), dok su s druge strane vrednosti najvažnijih indeksa akcija u SAD porasle.

Nakon što je dolar oslabio prošle nedelje posle objave zapisnika s prethodnog sastanka FED-a (koji je pokazao da je većina zvaničnika za usporavanje tempa pooštravanja monetarne politike), u prvoj polovini ove nedelje uglavnom je jačao prema evru.

Tome su doprinele izjave nekoliko zvaničnika FED-a početkom nedelje u pravcu daljeg povećanja i višeg maksimalnog nivoa kamatnih stopa. Predsednik FED-a iz Sent Luisa Bulard je izjavio da će FED povećati referentnu kamatnu stopu na nivo iznad pet odsto i da će je na tom nivou zadržati tokom naredne dve godine.

Džon Vilijams, predsednik FED-a iz Njujorka, sada očekuje da će kamatne stope biti malo iznad nivoa koji je očekivao u septembru. Predsednik FED-a iz Ričmonda Barkin (koji se i dalje zalaže za usporavanje povećanja) izjavio je da će kamatna stopa morati da se zadrži duže na višem nivou kako bi se suzbila inflacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.