Usporila inflacija u evrozoni

Inflacija u evrozoni je usporila, pokazuju najnoviji podaci.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.12.2022.

12:27

Usporila inflacija u evrozoni
Ilustacija: Depositphotos, shirotie

To bi moglo uticati da i Evropska centralna banka (ECB) od narednog sastanka smanji obim povećanja kamatnih stopa na 50 baznih poena.

Inflacija u zoni evra iznosi 10 odsto u novembru, što je ispod 10,6 odsto, koliko je iznosila u oktobru. Stopa inflacije u Nemačkoj nakon 11,6 odsto u oktobru, u novembru je smanjena na 11,3 odsto međugodišnje. Na mesečnom nivou stopa inflacije u Nemačkoj u novembru je nije bilo i iznosila je nula, nakon rasta od 1,1 odsto u oktobru.

Javnost je ove nedelje najviše interesovalo obraćanje predsednika Američkih federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela sredinom nedelje i na objavu podataka sa američkog tržišta rada za novembar. Pauel je u svom govoru u Institutu Brukings u Vašingtonu rekao da će FED usporiti tempo povećanja referentne kamatne stope, ali da će nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike, kao i da će stope neko vreme biti na restriktivnom nivou kako bi se inflacija u SAD stavila pod kontrolu. Nakon njegovih izjava, zabeležen je pad prinosa na američke državne obveznice, dolar je znatnije oslabio prema evru (za oko jedan odsto), dok su s druge strane vrednosti najvažnijih indeksa akcija u SAD porasle.

Nakon što je dolar oslabio prošle nedelje posle objave zapisnika s prethodnog sastanka FED-a (koji je pokazao da je većina zvaničnika za usporavanje tempa pooštravanja monetarne politike), u prvoj polovini ove nedelje uglavnom je jačao prema evru.

Tome su doprinele izjave nekoliko zvaničnika FED-a početkom nedelje u pravcu daljeg povećanja i višeg maksimalnog nivoa kamatnih stopa. Predsednik FED-a iz Sent Luisa Bulard je izjavio da će FED povećati referentnu kamatnu stopu na nivo iznad pet odsto i da će je na tom nivou zadržati tokom naredne dve godine.

Džon Vilijams, predsednik FED-a iz Njujorka, sada očekuje da će kamatne stope biti malo iznad nivoa koji je očekivao u septembru. Predsednik FED-a iz Ričmonda Barkin (koji se i dalje zalaže za usporavanje povećanja) izjavio je da će kamatna stopa morati da se zadrži duže na višem nivou kako bi se suzbila inflacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: