Biz - B92.net

Ursula fon der Lajen najavila platformu za rekonstrukciju Ukrajine

Lugano -- Evropska unija uspostaviće platformu za rekonstrukciju Ukrajine kako bi koordinirala obnovu zemlje nakon što se okonča rat sa Rusijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE

To je danas najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Međunarodnoj konferenciji za obnovu Ukrajine u švajcarskom gradu Luganu.

Prema njenim rečima, platforma će se koristiti kako bi se planirale potrebe u investicijama, koordinirale aktivnosti i kanalisali resursi, prenosi Rojters.

Podsetila je da je od početka rata EU mobilisala oko 6,2 milijarde evra finansijske podrške i dodala da će u te svrhe izdvojiti još sredstava.

"Bićemo snažno uključeni u srednjoročnu i dugoročnu obnovu Ukrajine", rekla je Ursula fon der Lajen.

Dodala je da EK kroz rekonstrukcionu platformu može da ponudi svoje bogato iskustvo u sprovođenju programa koji podrazumevaju reforme i investicije.

Evropska investiciona banka (EIB), kreditni ogranak Evropske unije, predlaže da finansijska struktura koja je pre korišćena za pomoć tokom pandemije kovida 19, bude model za finansiranje obnove Ukrajine u iznosu do 100 milijardi evra (104,3 milijarde dolara), prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Prema predlogu, početnih 20 milijardi evra za Poverenički fond EU–Ukrajina (E-U GTF) obezbedilo bi se doprinosima iz zemalja EU i iz budžeta Unije u formi grantova, zajmova i garancija.

Garancije bi imale multiplikativni efekat, pri čemu bi pokrile infrastrukturne projekte ukupne vrednosti oko 100 milijardi evra, što je otprilike polovina neposrednih potreba Ukrajine, navodi se u dokumentu.

Predlog EIB-a trebalo bi da bude predstavljen danas, prvog dana međunarodne Konferencije za oporavak Ukrajine u Švajcarskoj, koja ima za cilj da obezbedi resurse za tu zemlju i pomogne njen posleratni oporavak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.