Biz - B92.net

Ukrajina traži od Nemačke da blokira Severni tok 1, predlaže alternativu

Generalni direktor kompanije "GTS Operator Ukrajine", Sergej Makogon, izjavio je danas da je zatražio od nemačke vlade da isključi gasovod Severno tok 1.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/fotokaleinar
Ilustracija: Shutterstock/fotokaleinar

Umesto toga predložio je snabdevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa.

"Zajedno sa Naftogasom uputili smo apel nemačkom Ministarstvu ekonomije i nemačkom regulatoru vezan za obustavu Severnog toka - 1. Ovo je gasovod koji trenutno radi...Vidimo da razlozi na osnovu kojih je Severni tok - 1 izuzetak, u ovom trenutku više ne odgovaraju stvarnosti. I zahtevamo da nemačka vlada preispita ove izuzetke i zapravo obustavi ili značajno ograniči isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1", rekao je Makogon za televiziju Ukrajina 24.

On je naveo da sada ima dovoljno slobodnih kapaciteta za transport gasa iz Ruske Federacije, uključujući i ukrajinski sistem, koji je, prema njegovim rečima, spreman da transportuje ruski gas evropskim potrošačima umesto preko Severnog toka 1.

Makogon smatra da će isporuke ruskog gasa preko ukrajinskog sistema za prenos gasa moći da spasu taj sistem od uništenja tokom neprijateljstava, prenela je agencija RIA Novosti.

Savetnica ministra energetike Ukrajine Olena Zerkal izjavila je ranije, u kontekstu nespremnosti Budimpešte da odustane od ruske nafte, da Kijev ima polugu pritiska na Mađarsku u vidu naftovoda Družba koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, sa kojim bi, prema njenim rečima, nešto moglo da se dogodi.

Zemlje EU uvele su pet paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog situacije u Ukrajini.

U okviru predstojećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost uvođenja embarga na rusku naftu.

Neke zemlje EU, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje iz straha od negativnog uticaja ovog koraka na njenu ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.