UAE kupuju kineske avione L-15

Ministarstvo odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštilo da namerava da sa kineskom kompanijom CATIC ugovori nabavku 12 školsko-borbenih aviona L-15.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2022.

13:38

UAE kupuju kineske avione L-15
Foto: Shutterstock/Arnold O. A. Pinto

Ugovorena će biti i opcija da se u budućnosti doda još 36 aviona istog tipa, piše portal Tangosiks

Kako je navedeno, Tarik Abdul Rahum Al Hosani, generalni direktor ekonomskog saveta kompanije Tawazun, rekao je da ovaj dogovor dolazi u okviru programa politike diverzifikacije izvora nabavki naoružanja, kao i u okviru kontinuirane modernizacije jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Oružanih snaga uopšte.

"Došli smo do završnih faza pregovora sa kineskom stranom, i konačni sporazum biće zaključen uskoro“, izjavio je Al Hosani koji je još naglasio da je diverzifikacija jedna od karakteristika oružanih snaga UAE kako bi se dobile najbolje mogućnosti koje odgovaraju njihovim potrebama i kako bi se ostvarili njihovi strateški ciljevi.

Hosani je izrazio svoje poverenje u kompaniju CATIC, koja, kako je navedeno, poseduje naprednu tehnologiju sa konkurentskim prednostima na svetskom nivou.

UAE će tako postati drugi strani korisnik školsko-borbenog aviona L-15 Falcon koji predstavlja izvoznu verziju aviona JL-10. Prvi korisnik postala je 2016. godine Zambija koja je nabavila 6 primeraka verzije L-15Z (školsko-borbeni L-15A za Zambiju), a izveštaji govore da je paket sa obukom, delovima i naoružanjem koštao oko 100 miliona dolara. Početkom februara ove godine pojedini kineski mediji preneli su i informaciju da je L-15 naručila i Etiopija, ali to do sada zvanično nije potvrđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: