U problemima do guše, šalju molbe i Rusiji: Najveća kriza u poslednjih 70 godina

Ministar energetike Šri Lanke Kančana Vijesekera upozorio je da nema dovoljno zaliha goriva u toj državi.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.07.2022.

09:05

U problemima do guše, šalju molbe i Rusiji: Najveća kriza u poslednjih 70 godina
Ilustracija: Shutterstock/INSAGO

Dodaje da se Šri Lanka suočava sa najvećom ekonomskom krizom u poslednjih 70 godina.

Vijesekera je sinoć izjavio da ima benzina za manje od jednog dana pod redovnom potražnjom i da bi sledeća pošiljka trebalo da stigne tek za dve nedelje, prenosi BBC.

Prošle nedelje, Šri Lanka je obustavila prodaju benzina i dizela za vozila za koja je ocenjeno da nisu neophodna jer zemlja ima problema da plati uvoz goriva, hrane i lekova.

Ministar je novinarima rekao da Šri Lanka ima 12.774 tone dizela i 4.061 tonu benzina u svojim rezervama i da se sledeća pošiljka benzina očekuje između 22. i 23. jula.

On je rekao da centralna banka Šri Lanke može da obezbedi samo 125 miliona dolara za kupovinu goriva, daleko manje od 587 miliona dolara potrebnih za njene planirane isporuke.

Ova ostrvska država od 22 miliona ljudi suočava se sa teškom ekonomskom krizom od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1948. jer nema dovoljno strane valute da plati uvoz osnovnih dobara.

Prošlog četvrtka, tim Međunarodnog monetarnog fonda zaključio je novu rundu pregovora sa Šri Lankom o sporazumu o pomoći od tri milijarde dolara.

U nedostatku novca, država je poslala molbe glavnim proizvođačima energije u Rusiji i Kataru u pokušaju da obezbedi jeftinije zalihe nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: