U Nemačkoj se zahuktava prekogranični "benzinski turizam"

Rastuće cene motonih goriva kod kuće podstakle su prekogranični "benzinski turizam" u Nemačkoj ove jeseni.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.10.2021.

20:42

U Nemačkoj se zahuktava prekogranični
Foto: Depositphotos, .shock

Uprkos troškovima putovanja, sve veći broj Nemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom u susednim zemljama, piše Raša tudej (RT).

Cena benzina u Nemačkoj dostigla je skoro 2,0 evra (2,30 dolara) po litru, što znači da pun rezervoar goriva košta oko 20 evra više nego u susednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

"Vožnja preko granice samo da bi se napunilo gorivo vredna je truda ako je razlika u ceni velika, a razdaljina veoma kratke", kaže Jirgen Albreht, stručnjak za gorivo u nemačkom Generalnom auto-moto klubu.

Nestašica; vozači zabrinuti

Međutim, kako se razlika u ceni povećava, a prognoze i dalje pogoršavaju, sve više Nemaca je spremno i na duža putovanja u komšiluk da bi napunilo auomobil gorivom

"Svi su zabrinuti zbog rasta cena. Čuo sam da bi sledeće godine mogle da se utrostruče", rekao je jedan vozač za RT.

Drugi kaže da gorivo poskupljuje svugde i da ga brine to da će punjenje rezervoara postati preskupo, a pri tome zavisi od svog automobila. "Ako živite daleko od javnog prevoza, šta vam drugo preostaje?", dodaje on.

Novi alati za spas građana od rasta troškova režija: Hrvatska razmišlja o dve opcije

Globalne cene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom, usled otvaranja ekonomija nakon korona mera lokdauna.

Uz to, ulaganja u energetski sektor su bila ograničena zbog pandemije, dok su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače.

Uticaj ovih faktora na cene goriva se oseća ne samo u Nemačkoj, već i širom Evrope. Prema ZTG-u, nemačkom trgovinskom udruženju benzinskih pumpi, cene goriva ubrzano rastu, a njihovom oštrom skoku doprinose i porez i carina, navodi RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

6 h

Podeli: