U Austriji strahuju od sloma sistema: Zamračenje neizbežno?

Procenjuje se da, ukoliko bi u Austriji nestala struja samo na 24 sata, privreda bi u jednom danu pretrpela materijalnu štetu od 1,2 milijarde evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2022.

09:35

U Austriji strahuju od sloma sistema: Zamračenje neizbežno?
Ilustracija: narai chal/Shutterstock

Verovatnoća da će u Austriji u narednih pet godina doći do sloma sistema električne energije, odnosno zamračenja, kako pišu austrijski mediji, izuzetno je velika.

Savezna vojska tvrdi da je verovatnoća čak stopostotna kada se radi o nadregionalnom nestanku snabdevanja strujom. Sličnog ili istog su uverenja i brojni austrijski stručnjaci koji se bave tom tematikom. Oni upozoravaju da bi u slučaju pada sistema moglo stati sve snabdevanje i da ništa više ne bi funkcionisalo. Naravno, i snabdevanje životno važnim namirnicama.

Za taj mogući raspad strujnog sistema se priprema i Udruženje austrijskih trgovaca, koji su upravo izdali priručnik za slučaj pada sistema. Posledice bi bile, kako trgovci tvrde katastrofalne, i to ne samo za trgovinu nego i za celu privredu i društvo. Procenjuje se da ukoliko bi u Austriji nestala električna energija samo na 24 sata, privreda bi u jednom jedinom danu pretrpela materijalnu štetu "tešku” 1,2 milijarde evra.

Ono što posebno brine austrijske stručnjake već je dobrano zastarela električna mreža u Austriji, koja potiče iz polovine prošlog veka. Ne samo da je starost mreže problem, nego su problematični i veliki porast potrošnje i potrošača. Sve to je mrežu doteralo na granice njenih kapaciteta, upozoravaju stručnjaci.

Pod naslovom "Nestanak električne energije u Austriji i zabrinjavajući pogled u smeru zime” i nadnaslovom "Blekaut” austrijski dnevni list "Standard”, ali i drugi mediji izveštavaju kako je prekjuče zbog iznenadnog nestanka električne energije u austrijskoj pokrajini Tirol bez struje ostalo čak 140.000 domaćinstava, a u Beču njih oko 2.000. U Beču je juče pre podne bila repriza i 2.000 građana bečkog stambenog okruga Donauštat ponovo su, kao i prekjuče, dva sata bili bez struje.

Domaći stručnjaci tvrde da je Austrija daleko od bilo kakvog horor scenarija što se tiče snabdevanja potrošača električnom energijom. Ali da bi ova zima mogla biti "stres-test” za električnu mrežu. Takvog je mišljenja i austrijski stručnjak za pad sistema Herbert Saurug, koji je upozorio na mogućnost "manjka struje” ove zime zbog više činilaca.

"Eskalirajuća situacija s manjkom gasa mogla bi dovesti do toga da gasne elektrane neće više biti dovoljno snabdevene gasom te će doći do pada pritiska potrebnog za stabilnost električne mreže”, piše Saurug na svom blogu.

U svakom slučaju "zabrinjavajući je pogled u smeru zime", ističe list. Navodi kako je u gotovo 70 posto slučajeva za nestanak struje krivac udar groma, srušeno drvo i njegovo granje ili bager koji ponekad preseče električne vodove. Dodaje kako to nije baš neki problem, jer je tok struje moguće preusmeriti i ponovo brzo stabilizovati snabdevanje.

Problem nisu ti lokalni, regionalni kvarovi, nego nadregionalni, koji u krizni režim stave ceo sistem snabdevanja električnom energijom.

"Standard" piše kako jedno od austrijskih civilnih udruženja savetuje Austrijancima da se pripreme za eventualni nestanak struje i u rezervi uvek imaju sveću ili bateriju za džepnu svetiljku i koju bocu mineralne vode, jer često zbog nestanka struje prestanu da rade i pumpe za snabdevanje vodom. A nije na odmet ni imati "paket za nuždu”: gasni rešo, lekove i dugotrajno mleko, savet je udruženja za slučaj u nevolji, koji prenosi ovaj dnevni list. A nevolja za Austrijance očito nije samo saznanje o enormnom porastu cene struje u septembru za 85 posto i gasa za 97 posto, kako su prvobitno mislili, nego i mogućnost da dođe do poremećaja u snabdevanju električnom energijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: