Biz - B92.net

Tržište kriptovaluta dostiglo vrednost od dva biliona dolara

Vrednost tržišta kriptovaluta dostigla je dva biliona dolara, vođena rastom cene itirijuma, drugog najpopularnijeg digitalnog novčića u svetu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Wit Olszewski
Foto: Shutterstock/Wit Olszewski

Za nešto više od dva meseca, tžišna kapitalizacija virtuelnih valuta se udvostručila, prema podacima sa veb sajta za praćenje cena KoinGeko, pošto broj malih i institucionalnih investitora vrtoglavo raste, prenosi CNBC.

Bitkoin, najveća globalna digitalna valuta, učestvuje sa preko 50 posto u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji virtuelnog novca.

Samo od početka ove godine, bitkoin je zabeležio rast od preko 100 procenata, što je doprinelo povećanju ukupne vrednosti kripto tržišta.

Prošlog meseca, ovaj novčić je dostigao rekordnu cenu iznad 61.000 dolara, a trenutno se trguje, prema podacima Koindeska, na nivou od oko 58.800 dolara.

Ipak, izgleda da je najnoviji rast vrednosti ovog tržišta vođen skokom itirijuma, koji je jutros na azijskom trgovanju zabeležio istorijski najvišu cenu od 2.151,25 dolara,

prema ciframa sa Koindeska.

Itirijum je od početka godine do danas ojačao za više od 180 procenata, dodaje CNBC.

Kompanije pokazuju sve veće interesovanje za ovu kriptovalutu, što potvrđuje podatak da je kineski proizvođač aplikacija Meitu prošlog meseca uložio u etere 22,1 milion dolara, postavši jedna od prvih velikih kompanija koja je to učinila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.