Biz - B92.net

Tri nova trenda: Globalnu ekonomiju očekuju žestoki šokovi

Svet ide ka dubokoj ekonomskoj i finansijskoj promeni, a ne samo ka još jednoj recesiji, upozava Mohamed El-Erijan, glavni ekonomski savetnik u Alijansu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Amaviael
Ilustracija: Depositphotos/Amaviael

U autorskom tekstu za časopis "Forin afer", El-Erijan, koji je i bivši generalni direktor kompanije Pimko, uticajnog igrača na tržištu obveznica, ocenjuje da će kombinacija pritisaka na strani ponude, pooštravanje monetarne politike američke centralne banke i "krhkost" tržišta pogoditi globalni rast.

"Tri nova trenda naročito nagoveštavaju takvu transformaciju i verovatno će igrati važnu ulogu u oblikovanju ekonomskih rezultata u narednih nekoliko godina, a to su zaokret sa nedovoljne tražnje na nedovoljnu ponudu kao glavna višegodišnja kočnica rasta, završetak neograičene podrške likvidnosti centralnih banaka i sve veća krhkost finansijskih tržišta", napisao je El-Erijan.

On smatra da „ove promene pomažu da se objasne mnoga neuobičajena ekonomska kretanja u poslednjih nekoliko godina, koja će verovatno dovesti do još veće neizvesnosti u budućnosti kako šokovi budu sve učestaliji i sve žešći".

Te promene će uticati na pojedince, na kompanije i vlade na ekonomskom, društvenom i političkom nivou, upozorava El-Erijan, prenosi Raša tudej.

Ovaj ekonomista je posebno kritikovao američke Federalne rezerve (FED) jer su, po njegovom mišljenju, prekasno prepoznale destruktivan uticaj inflacije na ekonomiju, nakon čega su krenule s naglim povećanjem referentne kamate kako bi nadoknadile izgubljeno vreme.

El-Erijan je takođe naveo da su se tržišta navikla na jeftin novac od centralnih banaka, što je za posedicu imalo „izopačen efekat" da „značajan deo globalne finansijske aktivnosti" preplave fondovi za upravljanje imovinom, privatnim kapitalom i hedž fondovi, pored drugih entiteta čija je aktivnost nedovoljnio regulisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.