Tražnja za toalet-papirom znatno manja - poznato i zašto

Nemačka industrija papira beleži znatno manju tražnju za higijenskim papirom u prvom tromesečju ove godine.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

13:46

Tražnja za toalet-papirom znatno manja - poznato i zašto
Foto: Depositphotos, HayDmitriy

To se tumači stvaranjem zaliha, posebno toalet-papira, prošle godine, prenosi Indeks.

"U prvom tromesečju ove godine tražnja za higijenskim papirom je, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, pala za 8,1 odsto", saopštio je Savez nemačkih fabrika papira (VDP).

To se objašnjava činjenicom da su lanci maloprodaje prošle godine, nakon nestašice papira u prodavnicama tokom prolećnog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, naručili neuobičajeno velike količine papira, koje se sada gomilaju u skladištima.

"Radi se o kasnom efektu paničnog kupovanja toalet-papira tokom prošlogodišnjeg zatvaranja", stoji u saopštenju VDP-a.

Proizvođači papira istovremeno beleže i 12 odsto manju tražnju za novinskim papirom. Proizvođači to povezuju sa sve jačom digitalizacijom medija i činjenicom da mnogi, dok zbog pandemije rade od kuće, ne kupuju novine na kiosku.

Istovremeno je, zbog porasta internet-trgovine, za šest odsto porasla tražnja za kartonima za pakete.

VDP ukazuje na drastični porast cena celuloze i starog papira, što se povezuje sa povećanom tražnjom za tim sirovinama, posebno na kineskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: