Biz - B92.net

"To je samo izgovor Rusije..."

Berlin -- Tehnički problem s gasovodom Severni tok 1 koje navodi Rusija samo su izgovor za smanjene isporuke gasa, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

U sporu smo s (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom oko trgovine gasom, i on se neće okončati čak i ako turbina stigne iz Kanade, rekao je Habek misleći na deo gasovoda koji je poslat na redovno održavanje prenosi Rojters.

Isporuke ruskog gasa Evropi gasovodom Severni tok 1, koji ide po dnu Baltičkog mora do Nemačke, smanjene su za 60 odsto jer kanadska podružnica nemačke kompanije Simens nije vratila turbinu sa remonta, navodeći kao razlog zapadne sankcije Rusiji.

Britanska agencija napominje da bi isporuke gasa ovim cevovodom mogle da budu potpuno obustavljene zbog ovog problema za koji Moskva krivi sankcije Zapada.

"Svi se slažu, tehničari, ruski tehničari, da bi Severni tok 1 mogao i sada da isporučuje 100 odsto gasa. Ovo je izgovor, tehnički izgovor kojim se služe", rekao je Habek na jednom događaju koji je organizovao nemački list Zidojče cajtung.

Pročitajte još:

Švajcarska se priprema za nestašicu gasa: Ukoliko apeli ne budu dovoljni...

Gubitak ruskog gasa koštao bi Nemačku 12,7 odsto BDP-a

Litvanija zakonom zabranila uvoz ruskog gasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.