Biz - B92.net

Talibani žele ruske naftne derivate: Zauzvrat, između ostalog, nude – suvo grožđe

Avganistan razmatra mogućnost kupovine naftnih derivata i robe od Rusije putem direktne razmene.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Zauzvrat, Avganistan bi izvozio minerale, suvo grožđe i biljke za lekove u Rusiju.

O ovom predlogu je u intervjuu za RIA Novosti govorio ministar industrije i trgovine Avganistana Nuridin Azizi. Avganistanom od leta 2021. godine upravljaju talibani ali njihova vlast nije priznata ni od jedne svetske države.

"Naš prioritet je uvoz ove ruske robe na bazi razmene. Ako operacije prema ovom planu ne uspeju, onda možemo koristiti finansijske transakcije. Nema nikakvih problema s tim pitanjem. Što se tiče Avganistana, nema ograničenja od strane Sjedinjenih Američkih Država ili EU na isporuke takvih sirovina, Avganistan može platiti tu robu novcem", rekao je Azizi.

Prema njegovim rečima, Avganistan ima želju da iz Rusije do kraja godine uveze milion tona gasa i milion tona dizela. U zamenu, Azizi je rekao da bi oni mogli ponuditi i minerale, prenosi Klix.

"Osim toga, imamo, na primer sušeno voće, suvo grožđe i lekovito bilje. Avganistan je kroz istoriju isporučivao velike količine grožđa Rusiji. U Rusiju možemo isporučiti stotine tona takvih proizvoda. Na primer, cene lekovitog bilja su sada vrlo visoke, a Rusiji su potrebne takve sirovine za lekove. I možemo ih koristiti u razmeni", predstavio je talibanski političar svoje zamisli.

Delegacija avganistanskog ministarstva industrije i trgovine boravi u Rusiji do 14. augusta, iako Rusija zvanično talibane smatra terorističkom organizacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.