Biz - B92.net

Susedna zemlja modernizuje Gripene

Uspešno su završeni pregovori za nadogradnju flote mađarskih borbenih aviona Gripen, na nivo sposobnosti MS20 Block 2, objavila je kompanija SAAB.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA, Valda Kalnina
Ilustracija: EPA, Valda Kalnina

SAAB je saopštio juče da su Kancelarija komesara Vlade Mađarske koja je odgovorna za razvoj odbrane i švedska Agencija za opremanje odbrambenog sektora (FMV) uspešno završile te pregovore, prenosi Tango Six.

Nadogradnja MS20 Block 2, kako je navedeno, donosi brojna poboljšanja.

U velikoj meri povećava i borbene i komunikacione sposobnosti Gripena, kao i proširenje spektra naoružanja koje se može integrisati na avion.

Mogućnosti senzora su poboljšane nadogradnjom radara na standard PS-05/A Mk 4, što znači da se domet praćenja ciljeva u vazduhu kao i performanse, značajno povećavaju.

Ovakva poboljšanja omogućuju bolju sposobnost otkrivanja malih vazdušnih ciljeva, poboljšanu otpornost na ometanje i donosi rastući potencijal za dalji razvoj režima vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Erdogan objavio kada turski borbeni avion izlazi iz hangara

Nadogradnja MS20 Block 2 za mađarske Gripene, takođe, unapređuje komunikacijske sposobnosti tako što se poboljšava funkcionalnost sistema za razmenu podataka Link 16 i ažurira sistem glasovne komunikacije na najnoviji NATO standard bezbedne komunikacije.

Sposobnost identifikacije savezničkih letelica će, takođe, biti poboljšana uvođenjem NATO Mode 5 sistema za identifikaciju svoj-tuđ (IFF).

Ova nadogradnja će omogućiti Mađarskoj da izabere širi izbor naoružanja koji će odgovarati njenim Gripenima: infracrvenu raketu vazduh-vazduh za vazdušnu borbu u vizuelnom dometu IRIS-T, savremenu laserski vođenu bombu GBU-49 i naprednu, dalekometnu radarski vođenu raketu vazduh-vazduh za vođenje vazdušne borbe van vizuelnog dometa tipa Meteor koja je, kako se navodi, superiorna u odnosu na druge rakete iste klase.

Zahvaljujući modernizaciji mađarskih Gripena, operativne sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva Mađarske biće značajno povećane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.