Susedna zemlja modernizuje Gripene

Uspešno su završeni pregovori za nadogradnju flote mađarskih borbenih aviona Gripen, na nivo sposobnosti MS20 Block 2, objavila je kompanija SAAB.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.01.2022.

15:34

Susedna zemlja modernizuje Gripene
Ilustracija: EPA, Valda Kalnina

SAAB je saopštio juče da su Kancelarija komesara Vlade Mađarske koja je odgovorna za razvoj odbrane i švedska Agencija za opremanje odbrambenog sektora (FMV) uspešno završile te pregovore, prenosi Tango Six.

Nadogradnja MS20 Block 2, kako je navedeno, donosi brojna poboljšanja.

U velikoj meri povećava i borbene i komunikacione sposobnosti Gripena, kao i proširenje spektra naoružanja koje se može integrisati na avion.

Mogućnosti senzora su poboljšane nadogradnjom radara na standard PS-05/A Mk 4, što znači da se domet praćenja ciljeva u vazduhu kao i performanse, značajno povećavaju.

Ovakva poboljšanja omogućuju bolju sposobnost otkrivanja malih vazdušnih ciljeva, poboljšanu otpornost na ometanje i donosi rastući potencijal za dalji razvoj režima vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Erdogan objavio kada turski borbeni avion izlazi iz hangara

Nadogradnja MS20 Block 2 za mađarske Gripene, takođe, unapređuje komunikacijske sposobnosti tako što se poboljšava funkcionalnost sistema za razmenu podataka Link 16 i ažurira sistem glasovne komunikacije na najnoviji NATO standard bezbedne komunikacije.

Sposobnost identifikacije savezničkih letelica će, takođe, biti poboljšana uvođenjem NATO Mode 5 sistema za identifikaciju svoj-tuđ (IFF).

Ova nadogradnja će omogućiti Mađarskoj da izabere širi izbor naoružanja koji će odgovarati njenim Gripenima: infracrvenu raketu vazduh-vazduh za vazdušnu borbu u vizuelnom dometu IRIS-T, savremenu laserski vođenu bombu GBU-49 i naprednu, dalekometnu radarski vođenu raketu vazduh-vazduh za vođenje vazdušne borbe van vizuelnog dometa tipa Meteor koja je, kako se navodi, superiorna u odnosu na druge rakete iste klase.

Zahvaljujući modernizaciji mađarskih Gripena, operativne sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva Mađarske biće značajno povećane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: