Biz - B92.net

Srbija na čelu liste Evrostata po privrednom rastu u Evropi

Luksemburg -- Srbija se po međugodišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kavrtalu 2020. nalazi na prvoj poziciji među 38 evropskih ekonomija, prema podacima Evrostata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, everythingposs
Foto: Depositphotos, everythingposs

Srbija drži lidersko mesto kako na tabeli sezonski i kalendarski neprilagođenih podataka sa skokom BDP-a od 5,0 procenata, tako i na tabeli desezoniranih i kalendarski prilagođenih pokazatelja, gde rast iznosi 4,8 posto.

Po evidenciji Evrostata, iza Srbije je Irska, čiji je rast prema neprilagođenim podacima iznosio u prvom tromesečju 4,6 odsto, a slede Turska sa 4,5 procenata, Litvanija sa 2,4, i petoplasirana Mađarska sa 2,2 odsto.

Poljska je zauzela šesto mesto s privrednim rastom od 1,7 procenata u prvom kvartalu, sedma je Bugarska sa stopom od 1,2 odsto, zatim Norveška sa 1,1, Kipar sa 0,9 i Malta sa povećanjem BDP-a od 0,5 odsto

Hrvatska i Švedska sa privrednom ekspanzijom od 0,4 odsto u periodu januar-mart dele 11. poziciju.

Iza njih slede ekonomije sa ostvarenim negativnim rastom u prva tri meseca 2020, pri čemu je najmanji pad od 0,4 procenta registrovala Danska, a najveći Italija, čak 5,7 odsto.

Francuska se sa padom BDP-a od 4,7 procenata, takođe, našla na začelju tabele, u društvu sa Španijom (minus 3,8 odsto), Slovačkom (-3,7), Austrijom (-2,9), Slovenijom (- 2,4) i Nemačkom (-1,9 odsto).

U pregledu Evrostata o rastu BDP-a u prvom kvartalu nisu objavljeni podaci za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i za kosovsku privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.