Biz - B92.net

Spremili 414 miliona dolara za 4 aviona: Da li je F-35 dovoljno pojeftinio?

Kabinet Vlade Tajlanda odobrio je plan da se kupe četiri lovačka aviona počevši od naredne fiskalne godine.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/digitalstorm
Ilustracija: Depositphotos/digitalstorm

Kako je naveo portparol vazduhoplovnih snaga te zemlje danas, za to je određen budžet od 13,8 milijardi bahta (413,67 miliona dolara), prenosi Rojters.

Vladino odobrenje usledilo je nakon što je komandant vazduhoplovstva maršal Napadej Dupatemija izrazio interesovanje za nabavku osam lovaca F-35 od američkog Lokid Martina.

Kabinet je taj budžet odredio za četvorogodišnji period počevši od fiskalne 2023. godine, kako bi se zamenili neki od starih F-16 kojima ta zemlja raspolaže, rekao je reporterima portparol vazduhoplovstva Tajlanda.

Tajland trenutno ima 12 JAS-39 gripen borbenih aviona koje proizvodi švedski Saab i veći broj F-16 i F-5, od kojih su neki u upotrebi još od 1980-ih godina.

Napadej je prošlog meseca izrazio interesovanje za nevidljivi lovac pete generacije F-35 jer mu je cena snižena otkad je izašao na tržište.

Prvi F-35A koštao je 221 milion dolara 2007. godine, ali kako se proizvodnja zahuktala a "nou-hau" povećan, cena je pala na oko 79 miliona u julu prošle godine i našao je svoj ekupce u više od 12 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.