Biz - B92.net

Slovenija potvrdila - pašće Bokseri

Posle nekoliko godina "zamrzavanja", slovenačka vlada je potvrdila da će se ponovo pridružiti programu Bokser (Boxer).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Takođe će kupiti borbena oklopna vozila 8×8 Bokser nemačke proizvodnje, kao nečlanica Organizacije za saradnju u zajedničkom naoružanju (OC CAR).

Slovenija se pridružuje programu Bokser za nabavku borbenih vozila 8x8 (BKV 8x8) kao država nečlanica OC CAR, a u skladu sa članovima 37. i 38. Konvencije o osnivanju programa Bokser Međunarodne organizacije OC CAR za Republiku Sloveniju, gde su definisani uslovi za njihovo učešće u programu, saopštilo je slovenačko ministarstvo odbrane.

Za vreme prethodne vlade kupovina je zaustavljena zbog neslaganja između političkih partnera, a tadašnji ministar odbrane kao obrazloženje za odustajanje je naveo da je poslednja taktička studija iz 2005. godine nedovoljno sveobuhvatna i zastarela.

Prva taktička studija o izgradnji dve srednje bataljonske grupacije oklopnih transportera prema standardima NATO, bila je osuđena na kolaps ekonomskom krizom 2008. godine, a od tada je postalo jasno da vojska neće moći da ih formira pre 2030,a čak je i to bilo upitno, piše slovenački portal 24UR.

Nakon godinu dana koordinacije, ciljevi slovenačke NATO sposobnosti potvrđeni su pre nekoliko nedelja i sada je u njima definisana samo jedna borbena grupa srednjeg bataljona umesto dve.

Prema pisanju STA Slovenija se dogovorila o manjem angažmanu i zauzvrat će ponuditi formiranje srednjeg izviđačkog bataljona, a ponovo su u prvi plan došli program OC CAR i oklopno vozilo Bokser, za koje se slovenačka vojska priprema najmanje od 2018. godine i koje će dopuniti potrebe u izgradnje jedne bataljonske grupe.

Nju će činiti oklopna vozila Valuk, Svarun i Bokser, a postepenom nabavkom nemačkih vozila, verovatno će se kompletno preći na Boksere ili delom na Svarune.

Slovenija je, kao članica NATO-a, niz godina suočena s kritikama da premalo izdvaja za odbranu u odnosu na prosek članica Alijanse i da zaostaje za ciljem da sve članice NATO-a povećaju izdvajanja za odbranu na dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), posebno kad je reč o investicijama u opremu i naoružanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.