Biz - B92.net

Šef Svetske banke o inflaciji: "Biće potrebni meseci, a možda i dve godine da se zauzda"

"Biće potrebni meseci i meseci, a možda i dve godine da se inflacija zauzda, rekao je na CBS-u Dejvid Malpas, šef Svetske banke.

Izvor: Bankar.me
Podeli
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL

Prema njegovim rečima, SAD i druge ekonomije se suočavaju sa stopama inflacije koja nisu viđene decenijama.

Rekordna inflacija i nestašice ključnih roba kao što su nafta, đubrivo i pšenica znače da će "nekim zemljama biti veoma teško" da izbegnu recesiju, rekao je Malpas.

"Veći deo sveta se 'gasi' zbog nedostatka đubriva. A onda će ta nestašica useva trajati više godina", rekao je Malpas, upozoravajući da bi nedostatak hrane mogao dovesti do "nestabilnosti" u siromašnijim zemljama.

Aktuelno povećanje kamatnih stopa u razvijenim ekonomijama, Svetska banka komentariše kao nešto što bi moglo da svetsku ekonomiju "povuče nadole", prenosi crnogorski portal Bankar.

"Oporavak od stagflacije iz 1970-ih zahtevao je strmoglavo povećanje kamatnih stopa od strane glavnih centralnih banaka napredne ekonomije kako bi se ugušila inflacija, što je izazvalo globalnu recesiju", napisala je Svetska banka u junskom izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima.

Malpas je predložio da se predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel manje fokusira na povećanje kamatnih stopa i počne da koristi regulatorne alate centralne banke da ukroti inflaciju.

"Dozvolite bankama da pozajmljuju više", rekao je Malpas. "To bi moglo da ubrizga više novca u lanac snabdijevanja, ublažavajući ograničenja ponude koja pokreću trenutnu inflaciju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.