Sankcije nisu slomile Putina? Razmišlja se o dodatnim merama – "pretnje nisu dovoljne"

Poslednje američke sankcije Rusiji, nazvane "opsežnom akcijom", ciljaju ruske zvaničnike, predstavnike, članove porodica i preduzeća.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 02.10.2022.

09:55

Sankcije nisu slomile Putina? Razmišlja se o dodatnim merama –
Foto: EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Međutim, one neće naročito naškoditi finansiranju Putinove ratne mašinerije.

Preduzete mere, koje uključuju guvernerku centralne banke Elviru Nabiulinu i Aleksandra Novaka, zamenika premijera i ključnu osobu u ruskom energetskom sektoru, ocenjuju analitičari, imaće malo praktičnog učinka na prihode od nafte i gasa, najvažnije za održivost ruske ekonomije.

"Ne mislim da će sankcionisanje guvernerke Nabiuline, samo po sebi, napraviti veliku razliku. Mislim da je to više simbolično", rekla je Rejčel Ziemba, saradnica Centra za novu američku bezbednost.

Kako piše Blumberg, ona ključnim smatra ograničavanje cena i događanja na energetskim tržištima.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen, međutim, smatra da bi potezi od petka trebalo "dodatno da oslabe već degradirani ruski vojnoindustrijski kompleks" te da SAD cilja na "finansijsku arhitekturu" Rusije kako bi ograničio njenu sposobnost da podrži svoju ekonomiju.

Ali, onima koji nisu Amerikanci Ministarstvo finansija će i dalje dopuštati da kupuju rusku naftu i gas, što kritičari američkog odgovora navode kao veliku slabost u režimu sankcija. Mnoštvo dosadašnjih sankcija nije bitno uticalo na tok rata u Ukrajini, niti je umanjilo Putinovu odlučnost da ga nastavi uprkos ponovljenim neuspesima, prenosi Jutarnji list.

"Došlo je do paradoksa u ovim sankcijama", rekao je senator Bil Kesidi, republikanac iz Luizijane u intervjuu za Blumberg televiziju.

"Kako je međunarodna cena nafte rasla, Rusija je imala povećane prihode od prodaje nafte i prirodnog gasa", rekao je.

Stanje na terenu, ocenjuje se, ne može promeniti slanje signala zemljama koje bi mogle biti sklone da podupru rusku vladu i sarađuju sa njenim ključnim finansijskim zvaničnicima.

Onima koji bi podržali rusku aneksiju ukrajinske teritorije američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan uputio je upozorenje da mogu i sami biti podvrgnuti američkim sankcijama.

Međutim, Danijel Tanebaum, bivši zvaničnik Ministarstva finansija koji je partner u Oliver Vajmanu smatra da pretnje nisu dovoljne, već da je za dodatnu izolaciju Rusije potrebno ozbiljno razmotriti uvođenje sekundarnih sankcija.

"Sekundarne sankcije prisiljavaju zemlje da biraju između poslovanja s metom sankcija ili onima koji uvode sankcije. U ovom slučaju, mogli biste da izdvojite transakcije povezane s energijom, poljoprivredom, hranom i lekovima, ali šire zabraniti dodatnu sektorsku trgovinu", kazao je Tanebaum.

Dva američka senatora, Kris Van Holen, demokrata iz Merilenda, i Pet Tumi, republikanac iz Pensilvanije, predstavili su zakon kojim bi se nametnule sekundarne sankcije zemljama poput Indije i Kine, koje kupuju rusku naftu po cenama iznad gornje granice.

Raniji predlog o nametanju gornje granice cene ruske nafte podrazumeva da protok nafte ide iz zemlje do kupaca u zemljama u razvoju pod uslovom da osiguravaoci i finansijske kompanije potvrde da se prodaje ispod unapred postavljene granice.

Američko Ministarstvo finansija do sada je izbegavalo da koristi sekundarne sankcije za sprovođenje gornje granice iz straha da bi mere od Zapada udaljile važne saveznike poput Indije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: