SAD: Finansijski krah Irana, odmah

Sjedinjene Američke Države i EU razmatraju dodatno kažnjavanje Irana koje bi tu zemlju moglo odmah da dovede do finansijskog kraha.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 15.02.2012.

00:23

Default images

Administracija predsednika Baraka Obame želi da Iran izbaci iz programa SWIFT, nezavisnog finansijskog programa koji je od vitalnog značaja za Iran u trgovinskim ugovorima za prodaju nafte.

Preduzimanje ovog poteza navodi da SAD i Evropa traže način da se Iran primora da se vrati razgovorima o nuklearnom programu, ili da se ta zemlja uspori u, kako tvrde, pravljenju nuklearne bombe.

Do sada su uvedene ekonomske sankcije Iranu ali to nije navelo Teheran da nastavi pregovore. SAD ne mogu samostalno da narede da Iran bude isključen iz SWIFT (Društva za svetske međubankarske finansijske telekomunikacije), zbog čega su počele o tome da pregovaraju sa Evropom.

Takvo kažnjavanje Irana moglo bi da dovede do povećanja cene nafte, ugrozi standard iranskog naroda, prenose zapadni mediji.

Istovremeno, iranska vlada će danas saopštiti uspehe iranskog nuklearnog programa u prisustvu predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada.

Vlada navodi da realizovani projekti pokazuju da su iranski naučnici, čija je deviza "nuklearna energija svima, nuklearno oružje nikom", dostigli granice današnje nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: