Biz - B92.net

SAD: Finansijski krah Irana, odmah

Vašington -- Sjedinjene Američke Države i EU razmatraju dodatno kažnjavanje Irana koje bi tu zemlju moglo odmah da dovede do finansijskog kraha.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Administracija predsednika Baraka Obame želi da Iran izbaci iz programa SWIFT, nezavisnog finansijskog programa koji je od vitalnog značaja za Iran u trgovinskim ugovorima za prodaju nafte.

Preduzimanje ovog poteza navodi da SAD i Evropa traže način da se Iran primora da se vrati razgovorima o nuklearnom programu, ili da se ta zemlja uspori u, kako tvrde, pravljenju nuklearne bombe.

Do sada su uvedene ekonomske sankcije Iranu ali to nije navelo Teheran da nastavi pregovore.

Moskva protiv novih sankcija

Moskva se snažno protivi pooštravanju sankcija protiv Irana čiji je cilj promena režima u Teheranu, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. On kaže da "neki mogu da gledaju na trenutnu situaciju kao na izvor mogućnosti i da cinično krenu putem smene vlasti u Teheranu u interesu rešavanja čitavog niza problema. Ali Rusija se neće pridružiti takovom delovanju".

SAD ne mogu samostalno da narede da Iran bude isključen iz SWIFT (Društva za svetske međubankarske finansijske telekomunikacije), zbog čega su počele o tome da pregovaraju sa Evropom.

Takvo kažnjavanje Irana moglo bi da dovede do povećanja cene nafte, ugrozi standard iranskog naroda, prenose zapadni mediji.

Istovremeno, iranska vlada će danas saopštiti uspehe iranskog nuklearnog programa u prisustvu predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada.

Vlada navodi da realizovani projekti pokazuju da su iranski naučnici, čija je deviza "nuklearna energija svima, nuklearno oružje nikom", dostigli granice današnje nauke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.