Biz - B92.net

"Sa Putinom smo se dogovorili"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan otkrio je o čemu je sve razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK
Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK

Erdogan je kazao da su Turska i Rusija potpisale svojevrsnu "mapu puta" o ekonomskoj saradnji sa namerom da se obim robne razmene podigne na 100 milijardi dolara.

"Memorandum o razumevanju, svojevrsnu ‘mapa puta’ naših trgovinsko-ekonomskih odnosa potpisali su u Sočiju naš ministar trgovine i potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak“, kazao je Erdogan.

Erdogan je naveo i da će naredne nedelje posetiti mesto izgradnje nuklearne elektrane "Akuju" i lično se uveriti kako teku radovi, a da će potom izvestiti Putina.

"Nuklearna elektrana Akuju ima poseban značaj u energetskoj strategiji naše zemlje. Ostaje i dalje naš cilj da tokom 2023. pustimo u rad prvi reaktor", rekao je on.

Turski lider je saopštio da je sa Putinom razgovarao i o korišćenju ruske kartice "Mir" u Turskoj.

"Sa Putinom smo se dogovorili o rublji. Pošto ćemo obavljati plaćanja u rubljama to će, naravno, doneti novac Rusiji i Turskoj. Tu je i ruska kartica ''Mir''. Trenutno naših pet banaka radi na tome. Tu, takođe, ima ozbiljnih pomaka. To je, naravno, veoma pogodan proces za turiste koji dolaze iz Rusije. Pomoću njih mogu da obavljaju kupovinu i plaćaju boravak u hotelu", istakao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.