Rusija prestaje da isporučuje Amerikancima: "Neka lete na metlama"

Rusija će prestati da isporučuje Sjedinjenim Državama raketne motore, rekao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin, javlja Sputnjik na engleskom.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2022.

11:17

Rusija prestaje da isporučuje Amerikancima:
Ilustracija: Depositphotos/blinow61

"Neka lete u kosmos na metlama", dodao je prvi čovek Roskosmosa.

"Ne samo da odbijamo da isporučujemo te motore (RD-180), već nećemo ni održavati postojeće. Radi se o 24 ili o više raketnih motora", istakao je Rogozin.

Da podsetimo, ruska svemirska agencija Roskosmos odbija da u petak lansira u svemir sledeću turu od 36 internet-satelita kompanije Uan veb (OneWeb), osim ukoliko ta firma ne ispuni zahteve državne agencije.

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin naročito je naglasio da je taj ultimatum reakcija na britanske sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Roskosmos u saopštenju ističe da će raketa Sojuz biti sklonjena sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu ukoliko Uan veb ne ispuni sledeća dva uslova:

- Vlada Velike Britanije mora da proda svoj udeo u toj kompaniji i

- kompanija mora da garantuje da sateliti neće biti korišćeni u vojne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: