Biz - B92.net

Rusija Nemačkoj: Pre nego što istekne rok

Predstavnik Rusije za odnose s Evropskom unijom Vladimir Čižov pozvao je danas nemačke vlasti da sertifikuju gasovod Severni tok 2 pre isteka roka 8. februara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Natanael Ginting/Shutterstock
Ilustracija: Natanael Ginting/Shutterstock

To je izvestila novinska agencija RIA.

Čižov je, prema navodima ruske agencije, poručio nemačkim regulatorima da bi taj potez bio koristan za evropske potrošače, prenosi Rojters.

Operater Severnog toka 2 je saopštio u ponedeljak da je prvi krak gasovoda napunjen sa oko 177 miliona kubnih metara tehničkog gasa, čime je postupak njegovog punjenja završen.

Taj pritisak je, kako je navedeno, dovoljan za otpočinjanje transporta gasa cevovodom koji se proteže od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Ukrajina našla način da blokira projekat?

Podsetimo, ukrajinski Naftogaz nedavno je aplicirao za učešće u postupku izdavanja sertifikata operatoru Severnog toka 2, saopštio je generalni direktor kompanije Jurij Vitrenko.

"Podneli smo prijavu za učešće u sertifikaciji operatora Severnog toka 2", rekao je Vitrenko na brifingu za novinare, dodajući da je kompanija aplicirala kako bi dokazala da ovaj gasovod ne može dobiti dozvolu za rad.

On je naveo da je "glavni stav Naftogaza da Severni tok 2 ne može biti sertifikovan jer nije obezbeđena njegova potpuna usklađenost sa evropskim zakonodavstvom", prenela je agencija Tas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.