Rudarski gigant plaća više od milijardu dolara zbog podmićivanja

Rudarski gigant Glencore platiće više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja.

Svet

Izvor: Al Jazeera

Sreda, 25.05.2022.

14:13

Rudarski gigant plaća više od milijardu dolara zbog podmićivanja
Ilustracija: Depositphotos/oranhall

Do toga dolazi nakon što je predsednik kompanije priznao da su se u kompaniji svojevremeno dogodile "neprihvatljive prakse".

Anglošvajcarska kompanija je objavila da je postigla sporazume s vlastima u SAD, Velikoj Britaniji i Brazilu, koje su istraživale optužbe za mito i manipulaciju tržištem, prenosi Hina.

Najava kazni koje će se platiti usledila je nakon što je Glencore Energy UK na sudu u Londonu naznačio da će se izjasniti krivim za optužbe o podmićivanju koje je podnela Kancelarija za ozbiljne (teške) prevare.

Glencore je u ažuriranom saopštenju objavio da će platiti 700 miliona dolara kazne za rešavanje istraga o podmićivanju i 485 miliona dolara za rešavanje istraga o tržišnim manipulacijama koje je pokrenulo američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) i telo nadležno za trgovanje robama (CFTC), prenosi Al Džazira.

Paralelna pitanja

Kompanija je saopštila da će do 165 miliona dolara biti izdvojeno za paralelna pitanja, uključujući i u Ujedinjenom Kraljevstvu, te očekuje da bi neto iznos koji se plaća američkim vlastima popeo na 1,02 milijarde dolara.

Kompanija je također objavila da je pristala da plati 39 miliona dolara prema odluci Kancelarije brazilskog saveznog tužioca (MPF) u vezi s istragom o podmićivanju.

Ta rudarska kompanija, čije deonice se kotiraju na Londonskoj berzi, već je pre izdvojila 1,5 milijardi dolara za pokrivanje istraga s kojima se suočava u SAD, Velikoj Britaniji i Brazilu.

“Glencore danas nije kompanija kakva je bila kada su se dogodile neprihvatljive prakse koje su stajale iza takvog nedoličnog ponašanja”, rekao je Kalidas Madhavpedi, predsednik uprave kompanije Glencore.

“Želimo da današnji Glencore bude poslodavac po izboru, da privlači i zadržava najbolje talente i natiče se na svim područjima, a ne samo u smislu jedinstvene vrednosne ponude koju može ponuditi, već i u svojoj predanosti etičkom i odgovornom ponašanju u svim aspektima svog poslovanja”, zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: