Revolucionarno partnerstvo Evrope i Azije: "Tajfun" će biti zamenjen "olujom" FOTO

Velika Britanija udružuje snage sa Italijom i Japanom u razvoju borbenog aviona sledeće generacije koji će biti operativan do 2035. godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.12.2022.

09:55

Default images

To je saopštio britanski premijer Riši Sunak, prenosi Skaj njuz.

Revolucionarno partnerstvo koje obuhvata Evropu i Aziju je prva velika saradnja Japana u oblasti industrijske odbrane izvan Sjedinjenih Država od Drugog svetskog rata, prenosi Jutarnji list.

Tri zemlje imaju za cilj da do 2035. godine postave napredni borbeni avion na front kombinovanjem britanskog projekta Future Combat Air Sistem, takođe poznatog kao Tempest, sa japanskim F-X programom u poduhvatu pod nazivom Globalni borbeni vazdušni program (GCAP), saopštile su tri zemlje u obaveštenju objavljenom u petak.

Ambicija je da privremeno nazvan Tempest (Oluja), koji će zameniti Typhoon (Tajfun) u Britaniji, bude mlaznjak nove generacije poboljšan mogućnostima kao što su potpuno autonomna kontrola, napredni senzori, najsavremenije oružje.

Britanski BAE Systems PLC (BAES.L), japanski Mitsubishi Heavy Industries (7011.T) i italijanski Leonardo (LDOF.MI) biće odgovorni za dizajn aviona, koji će imati napredne digitalne mogućnosti u AI i sajber ratovanju, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

U kontekstu sukoba Rusije i Ukrajine i intenziviranja kineske vojne aktivnosti oko Japana i Tajvana, sporazum bi mogao pomoći Japanu da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći svog većeg suseda i da Britaniji da veću bezbednosnu ulogu u regionu koji je ključni pokretač globalnog rasta ekonomije.

"Posvećeni smo održavanju slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, što je važnije nego ikad u vreme kada su ovi principi dovedeni u pitanje, a pretnje i agresija su u porastu“, navele su tri zemlje u zajedničkom saopštenju.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da njegova zemlja mora ostati na vrhuncu odbrambene tehnologije i da će sporazum otvoriti nova radna mesta.

"Bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, kako danas tako i za generacije koje dolaze, uvek će biti od najveće važnosti za ovu vladu. Zato moramo da ostanemo na vrhu napretka u odbrambenoj tehnologiji – da nadmašimo one koji žele da nam nanesu štetu. Međunarodno partnerstvo koje smo danas najavili sa Italijom i Japanom ima za cilj upravo to, ističući da je bezbednost evroatlantskog i indopacifičkog regiona nedeljiva. Naredna generacija borbenih aviona koje dizajniramo će zaštititi nas i naše saveznike širom sveta – stvaranjem radnih mesta uz spasavanje života“, rekao Sunak, koji će danas posetiti RAF Coningsby u Linkolnširu, gde će razgledati avione Tajfun.

Sa njim bi trebalo da bude i ministar odbrane Ben Volas, koji će napomenuti da "međunarodno partnerstvo sa Italijom i Japanom za stvaranje i dizajn nove generacije borbenih aviona predstavlja najbolju saradnju najsavremenije odbrambene tehnologije i stručnosti, koja obezbeđuje visokokvalifikovane poslove u celom sektoru i dugoročnu bezbednosti za Britaniju i saveznike".

Prošle nedelje, američka vojska je lansirala B-21 Raider, svoj najnoviji nuklearni nevidljivi bombarder i prvi novi avion tog tipa u poslednje tri decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: