Rekordan gubitak, neviđen 115 godina

Švajcarska narodna banka (SNB) objavila je kako je prošle godine izgubila 132 milijarde švajcarskih franaka (143 milijarde američkih dolara).

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2023.

11:19

Rekordan gubitak, neviđen 115 godina
Ilustracija: MDart10 / Shutterstock.com

To je najveći godišnji gubitak u 115-godišnjoj istoriji te institucije, prenosi tportal.

Ogromni gubitak je direktna posledica jedne od najlošijih godina u istoriji svetskih berzi - cene deonica i obveznica koje banka drži u portfelju prošle godine su se istopile, a najveći krivac za gubitak SNB-a je stalno jačanje švajcarskog franka prema ostalim globalno važnim valutama poput dolara i evra.

U 2021. SNB je imao dobit od 26 milijardi švajcarskih franaka, što je daleko više od do tada rekordnog gubitka od 23 milijarde franaka koji je zabeležen 2015. godine.

Detalje o strukturi gubitka SNB će objaviti tek u martu, ali zasad otkrivaju da su 131 milijardu franaka izgubili zbog jačanja franka tj. na monetarnim pozicijama, dok je dodatnih 800 miliona dolara izgubljeno na deonicama i obveznicama koje je banka kupovala tokom svoje dugogodišnje kampanje čiji je cilj slabljenje franka.

SNB kao i druge centralne banke trenutno se bori protiv inflacije, a usled podizanja kamatnih stopa cene obveznica i deonica padaju globalno.

Jaki franak, koji je dosegnuo paritet s evrom u julu zaslužan je za ogromne gubitke, piše Rojters. Pozitivna je stavka da je SNB-ov portfelj zlata, težak 1040 tona dobio na vrednosti i danas vredi 400 miliona franaka više nego 2021.

Prošlogodišnji gubitak znači da centralna banka neće deliti godišnje isplate vladi i kantonskim vladama u Švajcarskoj, ali monetarna politika će ostati nepromenjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: