Biz - B92.net

Raste; neko će biti nervozan

Podaci o usporavanju kineskog rasta podstakli su danas jačanje dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Virrage Images/Shutterstock
Ilustracija: Virrage Images/Shutterstock

Takođe su uneli nervozu među investitore zbog straha da će rast inflacije dovesti do podizanja kamatnih stopa.

Na azijskom trgovanju dolar je ojačao za oko 0,2 posto u odnosu na evro i za oko 0,1 procenat prema japanskom jenu, koji se približio novom trogodišnjem minimumu, izveštava Rojters.

Dolarom se, prema poslednjim raspoloživim podacima, trgovalo za 114,35 jena, prema evru se popeo na 1,1579 dolara, a napredovao je za otprilike 0,2 odsto i prema nacionalnoj valuti Australije, na 0,7402 USD za jedan australijski dolar.

Dolarski indeks je ojačao za 0,1 posto na 94,102 poena, približavajući se prošlonedeljnom jednogodišnjem maksimumu od 94,563 boda.

Novozelandski dolar je tokom trgovanja uzleteo za skoro 0,5 procenata na jednomesečni maksimum od 0,7105 američkih dolara, ali se nakon objave najviše kvartalne stope inflacije u zemlji u poslednjih 10 godina vratio na 0,7071 američkih dolara.

Britanska funta je uspela da se održi na stabilnom nivou prema američkoj valuti na 1,3734 dolara, što je neznatno ispod njenog jednomesečnog maksimuma od 1,3773 dolara zabeleženog u petak.

Guverner Banke Engleske, Endru Bejli, izjavio je tokom vikenda da će kreatori monetarne politike "morati da deluju" jer cene energije guraju inflaciju naviše.

Juan je neznatno oslabio prema dolaru posle informacije da je ekonomski rast Kine u trećem tromesečju usporio na 4,9 posto na godišnjem nivou.

Bitkoin, koji investitori vide kao zaštitu od inflacije i nadaju se da će SAD odobriti formiranje berzanskog fonda za trgovanje fjučersima ove krptovalute, što bi dovelo do upumpavanja gotovine u taj sektor, kretao se noćas oko svog istorijskog rekorda od 64.895 dolara. Prema najnovijim podacima sa tržišta, bitkoin se trguje na nivou od 62.393 dolara.

Šta se desilo u Kini?

Kako je ranije saopšteno, kineska ekonomija je zabeležila u trećem kvartalu 2021. najsporiji rast u poslednjih godinu dana od 4,9 posto, zbog problema s deficitom električne energije, uskih grla u lancu snabdevanja i velikog potresa na domaćem tržištu nekretnina, objavio je danas Nacionalni zavod za statistiku (NBS).

"Oporavak domaće privrede je i dalje nestabilan i neujednačen", saopštio je portparol NBS-a Fu Lingui na brifingu za medije u Pekingu, prenosi Rojters.

Analitičari, koje je anketirala britanska agencija, predviđali su rast kineskog bruto domaćeg proizvoda od 5,2 posto u trećem tromesečju.

Slabi podaci o kineskom rastu uticali su na današnji pad većine azijskih berzi zbog opšte zabrinutosti investitora za globalni ekonomski oporavak i straha od mogućeg prelivanja kreditnog rizika iz kineskog sektora nekretnina na širu ekonomiju.

Krizu u sektoru nekretnina izazvala je građevinska grupa Evergrande, koja se bori sa enormnim dugom od 300 milijardi dolara.

Nasuprot generalnom negativnom trendu BDP-a, kineska maloprodaja je porasla 4,4 procenta u trećem tromesečju, što je iznad prognoza ekonomista i više od avgustovske od 2,5 odsto. Takođe, anketna stopa nezaposlenosti u celoj zemlji je pala sa 5,1 posto na 4,9 procenata.

Na kvartalnoj osnovi, privredni rast je u tromesečju jul-septembar skliznuo na 0,2 posto u odnosu na naniže revidiranih 1,2 procenta u drugom kvartalu.

Premijer Li Kećijang je izjavio u četvrtak da Kina ima dovoljno alata da se uhvati u koštac sa ekonomskim izazovima uprkos usporavanju rasta, i izrazio uverenje u postizanje celogodišnjih razvojnih ciljeva.

Guverner Narodne banke Kine Ji Gang je rekao juče da se očekuje rast ekonomije od 8,0 odsto ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Svet