Raj za izvoznike: Afrika postaje najveće jedinstveno tržište

Afrički lideri proslavljaju stupanje na snagu kontinentalnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2019.

14:30

Raj za izvoznike: Afrika postaje najveće jedinstveno tržište
Foto: Depositphoto, BasheeraDesigns, 8833959

Sa ovim sporazumom nastaje, kako oni kažu, najveće svetsko tržište od 1,2 milijarde ljudi.

Sporazum koji je stupio na snagu jutros ima za cilj da podrži afričku rastuću mladu populaciju, da poveća trgovinu unutar Afrike i smanji zavisnost od volatilnih cena robe koje pogađaju sirovine čiji je udeo u afričkom izvozu značajan, prenosi agencija AP.

Sporazumom su se zemlje obavezale na ukidanje carina na 90 odsto robe. Puna implementacija sporazuma potrajaće nekoliko godina.

Predsedavajući Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat kaže da je vrednost zajedničkog kontinentalnog tržišta 2.500 milijardi dolara.

Do sada su 52 od 55 država članica Afričke unije potpisale sporazum. Američka agencija primećuje, međutim, izostanak Nigerije, najveće afričke ekonomije i najmnogoljudnije zemlje iz tog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: