Biz - B92.net

Radnici se tresu, a VB tvrdi: Korist, ostajete

London -- Posle odluke britanskih glasača da izađu iz EU, javile su se spekulacije da li će građani Unije koji žive i rade u Britaniji moći da ostanu u toj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

"Državljani EU koji su u Britaniju stigli legalno, u skladu sa propisima koji su bili na snazi kad su oni stigli, neće morati da napuste tu zemlju", tvrde britanski mediji.

Pored toga, vlada u Londonu neće terati britanske kompanije koje trenutno zapošljavaju radnike iz drugih delova Evrope da ih se odreknu.

Čelnica kampanje za izlazak Britanije iz EU Džizela Stjuart, koja je i sama migrant iz Nemačke, potvrdila je da lideri te kampanje nikad nisu govorili o deportaciji stranih radnika, piše "Miror".

Britanski premijer Dejvid Kameron je komentarisao situaciju u kojoj se nalaze građani Velike Britanije koji žive u inostranstvu i rekao: "Želeo bih da umirim Britance koji žive u evropskim zemljama i državljane EU koji žive tu da za sada neće biti promena okolnosti u kojima oni žive".

"Za sada neće biti promena u načinu na koji ljudi putuju, na koji izvozimo našu robu ili prodajemo naše usluge", istakao je Kameron.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan je na Fejsbuku takođe istakao da su državljani EU koji žive u britanskoj prestonici "veoma dobrodošli".

U postu koji je dosad lajkovalo 225.000 ljudi, Kan je napisao: "Želim da pošaljem jasnu poruku svakom evropskom državljanu koji živi u Londonu - ovde ste veoma dobrodošli."

"U Londonu trenutno ima gotovo milion državljana EU i oni donose veliku korist našem gradu", istakao je Kan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.