Prvi u Evropi: Gigafabrika litijum-jonskih baterija počinje proizvodnju

Švedski proizvođač baterija Nortvolt je proizveo prvu litijum-jonsku baterijsku ćeliju u svojoj fabrici u oblasti Skeleftea u Švedskoj.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2022.

09:43

Prvi u Evropi: Gigafabrika litijum-jonskih baterija počinje proizvodnju
Ilustracija: ArnyGFX/Shutterstock

Nortvolt, čijiu su vrednost investitori u junu procenili na 12 milijardi dolara, saopštio je da je to prva baterija te vrste koja je u potpunosti dizajnirana, razvijena i sastavljena u takozvanoj gigafabrici domaća evropska kompanija za proizvodnju baterija.

Gigafabrika se može klasifikovati kao fabrika baterija velikih razmera u kojoj se godišnja proizvodnja meri u gigavat-satima (GWh). Očekuje se da će postrojenje Nortvolt et imati godišnju proizvodnju od 60 GWh, prenosi PC Press pisanje portala CNBC.

"Naravno, ova prva ćelija je samo početak. Tokom narednih godina, radujemo se što će Nortvole t uveliko proširiti svoje proizvodne kapacitete kako bi omogućio evropski prelazak na čistu energiju", rekao je Peter Karlson, saosnivač i izvršni direktor Nortvolta.

Pao dogovor: Gradi se najveća fabrika za preradu litijuma u Evropi

Većina svetskih baterija za električne automobile trenutno se proizvodi u SAD i Aziji, ali Nortvolt se nada da će to promeniti. Iako kompanija postoji nešto manje od 6 godina, Nortvolt je potpisao ugovore vredne više od 30 milijardi dolara sa kupcima, uključujući proizvođače automobila BMW, VW, Volvo i Polestar.

Tesla ima pilot-fabriku u kojoj pokušava da napravi sopstvene baterijske ćelije, ali trenutno koristi baterije kompanija CATL, Samsung, Panasonik i LG u svojim sistemima za skladištenje energije i vozilima.

Nortvolt je rekao da će komercijalne isporuke početi ove godine, dodajući da će se proizvodni kapacitet povećati na 60GWh u narednim godinama, što je dovoljno za snabdevanje baterijama za oko milion električnih vozila.

Radio za Teslu, sad pravi najveću fabriku baterija u Evropi

Kompanija je prikupila više od 6,5 milijardi dolara od mnoštva investitora kako bi proširila svoje poslovanje.

Poslednji krug finansiranja, najveći do sada Northvolt, vodili su Goldman Saks i Folksvagen, zajedno sa novim investitorima, uključujući švedske penzione fondove AP1, AP2, AP3, AP4 i kanadski penzioni provajder OMERS.

Prethodni investitori kao što su izvršni direktor kompanije Spotifaj Danijel Ek i kompanija za upravljanje investicijama Bejli Giford takođe su ulagali u kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: