Prvi put od 90-ih

Cene u Nemačkoj rastu kao što nisu nikada u poslednje tri decenije.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.10.2021.

16:45

Prvi put od 90-ih
Ilustracija: KeyFame/Shutterstock

Osetno su skuplji grejanje, benzin i hrana, što sve ima veze sa porastom cena energenata i većom potražnjom koja se javlja uporedo sa popuštanjem pandemije, prenosi Dojče vele.

U septembru su cene u Nemačkoj porasle čak za 4,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine i to je prvi put da je inflacija, tako posmatrana, prešla cetiri odsto još od 1993. godine, saopšteno je iz Saveznog zavoda za statistiku.

Vetar u leđa jakoj inflaciji daje skok cena energenata, ali to nije jedini razlog jer ekonomski eksperti ukazuju da su porastu cena doprineli i podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za neke proizvode, globalni zastoj u isporukama robe i gužve koja nastaju u svetskim lukama.

Potrošači u Nemačkoj će najdublje morati da zavuku ruke u džepove da bi im stanovi ove zime bili topli.

Drastično poskupljenje u Nemačkoj: Moguće i nestašice

Četvrtina nemačkih domaćinstava se greje na naftu koja će biti čak 76,5 odsto skuplja nego pre godinu dana.

Situacija sa naftom ni prošle godine nije bila normalna - cena barela sirove nafte bila je skoro na istorijskom minimumu zbog pandemije i ekstremno smanjene potražnje.

Grejanje na gas, koje koristi polovina domaćinstava u Nemačkoj, u septembru je bilo skuplje za 5,7 odsto, ali nije isključeno da će biti još skuplje jer cena tog energenta divlja na slobodnom tržištu.

Od ove kalendarske godine je uvedena i taksa na emitovanje ugljen-dioksida od 25 evra po toni tog štetnog gasa, a to svakako pogada tržište naftom i naftnim derivatima i preliva se na cenu.

"Nuklearni rat" u Evropi: Kako je atomska energija sada postala "zelena"

Prema evidenciji automobilskog saveza ADAC, cene goriva na pumpama "koketiraju sa istorijskim rekordom".

Poslednji nedeljni presek ADAC objavljen u utorak 12. oktobra pokazao je da je dizel prosecno koštao 1,526 evra za litar, a super E10 čak 1,647 evra po litru, a ovim poskupljenjima se ne nazire kraj.

Prema podacima Sveznog zavoda za statistiku, Nemce su u septembru sačekale i rekordne cene hrane koje su zabeležile prosečni porast od 4,9 odsto u odnosu na septembar 2020. godine.

Najviše su porasle cene povrća, 9,2 odsto, jestivih ulja 6,4 odsto, mlečnih proizvoda i jaja 5,5 odsto i mesa i mesnih prerađevina četiri procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: