Biz - B92.net

Prvi krak Severnog toka 2 napunjen gasom

Moskva -- Prvi krak gasovoda Severni tok 2 je napunjen tehničkim gasom, saopštio je operater tog cevovoda „Nord strim 2“.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Epa/CLEMENS BILAN
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Kako se precizira, upumpano je oko 177 miliona kubnih metara gasa što je osiguralo nivo pritiska od 103 bara što je dovoljno da bi u budućnosti krenuo transport tog energenta ovim pravcem.

Što se tiče drugog kraka gasovoda, kako se navodi, radovi po pitanju puštanja gasovoda u operativno stanje su i dalje u toku, piše Sputnjik.

Prethodno je potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak izjavio da bi puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ pomogao prilikom stabilizacije situacije na tržištu gasa.

Gasovod „Severni tok 2“ proteže se od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja je završena 10. septembra.

Trenutno je u toku proces sertifikacije operatora gasovoda, kompanije „Nord strim 2 AG". Ona će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt odluke, a zatim će svoju ocenu o tome dati Evropska komisija. Ceo proces, prema zakonskim zahtevima, može potrajati nekoliko meseci. Nemački regulator je u septembru dobio kompletan paket dokumenata potrebnih za sertifikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Svet