Prvi krak Severnog toka 2 napunjen gasom

Prvi krak gasovoda Severni tok 2 je napunjen tehničkim gasom, saopštio je operater tog cevovoda „Nord strim 2“.

Svet

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 18.10.2021.

19:48

Prvi krak Severnog toka 2 napunjen gasom
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Kako se precizira, upumpano je oko 177 miliona kubnih metara gasa što je osiguralo nivo pritiska od 103 bara što je dovoljno da bi u budućnosti krenuo transport tog energenta ovim pravcem.

Što se tiče drugog kraka gasovoda, kako se navodi, radovi po pitanju puštanja gasovoda u operativno stanje su i dalje u toku, piše Sputnjik.

Prethodno je potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak izjavio da bi puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“ pomogao prilikom stabilizacije situacije na tržištu gasa.

Gasovod „Severni tok 2“ proteže se od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja je završena 10. septembra.

Trenutno je u toku proces sertifikacije operatora gasovoda, kompanije „Nord strim 2 AG". Ona će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt odluke, a zatim će svoju ocenu o tome dati Evropska komisija. Ceo proces, prema zakonskim zahtevima, može potrajati nekoliko meseci. Nemački regulator je u septembru dobio kompletan paket dokumenata potrebnih za sertifikaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: