Biz - B92.net

Prodaju akcije: "Teška, ali neophodna odluka"

Francuska automobilska kompanija Reno prodaće jednom ruskom naučnom institutu svoj većinski udeo u ruskoj kompaniji Avtovaz.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

To je danas saopšteno iz kompanije Reno, a navodi se da dogovor podrazumeva šestogodišnju opciju za otkup tog udela.

Reno je zapadni proizvođač automobila koji je najviše zastupljen na ruskom tržištu i poseduje 67,69 odsto vlasništva Avtovaza, koje će prodati ruskom Centralnom istraživačkom i razvojnom institutu za automobile i motore, pod nazivom Nami, prenosi Rojters.

Zatvaranje ovih transakcija ne podleže nikakvim posebnim uslovima i sva potrebna odobrenja su dobijena, dodaje se u saopštenju kompanije Reno i ističe da će 100 odsto udela u Renou u Rusiji preći u vlasništvo grada Moskve.

"Danas smo doneli tešku, ali neophodnu odluku i činimo odgovoran potez prema naših 45.000 zaposlenih u Rusiji", rekao je izvršni direktor kompanije Luka de Meo i naglasio da je ovaj potez sačuvao učinkovitost grupe i njenu sposobnost da se u budućnosti vrati u Rusiju u drugačijem kontekstu.

Ministarstvo industrije i trgovine Rusije saopštilo je da ruski udeo u Reno grupi postaje vlasništvo države i vlade Moskve. Navedeno je da će servisno održavanje automobila proizvedenih u fabrici Reno u Rusiji obavljati Avtovaz, prenosi RIA Novosti.

Reno je u martu saopštio da će obustaviti rad u fabrici zbog sve većeg pritiska koji trpi od početka sukoba u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.