Biz - B92.net

Priprema se spajanje, pregovori u toku

Kompanije Vodafon i Ilijad u pregovorima su o sklapanju sporazuma u ​​Italiji koji bi spojio njihove firme.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: EPA, ALBERTO ESTEVEZ
Foto: EPA, ALBERTO ESTEVEZ

Kako saznaje Rojters, one to čine u pokušaju da okončaju žestoku konkurenciju u trećoj najvećoj ekonomiji evrozone.

Pregovori između dve kompanije su u toku i obe strane aktivno proučavaju načine za povezivanje svojih preduzeća u Italiji, rekli su izvori pomenutog medija, koji su želeli da ostanu anonimni.

Ilijad, koji će 25. januara debitovati u žičanoj širokopojasnoj mreži u Italiji, radi sa investicionom bankom Lazard na svojim strateškim planovima u Italiji, rekao je jedan od izvora, upozoravajući da dogovor nije siguran. Ali, ako bude uspešan, on bi stvorio telekomunikacioni centar sa prodorom na tržište mobilnih uređaja od oko 36 odsto i kombinovanim prihodima od skoro 6 milijardi evra.

Ilijad i Vodafon su odbili da komentarišu, dok Lazard nije bio dostupan za komentar.

Saradnja sa Telekomom Srbija

Podsetimo, kako je B92.net već pisao, Vodafon, kao vodeća telekomunikaciona kompanija u Evropi i Africi, nedavno je potpisao i važan ugovor o partnerstvu s Telekomom Srbija, a koji obuhvata Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Ilijad razmatra opcije za dalje širenje u Italiji poslednjih meseci, dok nastoji da iskoristi "groznicu" dogovora u italijanskoj telekomunikacijskoj industriji da ubrza konsolidaciju i zaustavi rat cenama koji smanjuje njene marže, rekli su izvori.

U to, razgovori dolaze u trenutku kada sadašnji Telekom Italija još procenjuje preuzimanje za 10,8 milijardi evra od strane američkog fonda KKR, sa ciljem da se najveća italijanska telefonska grupa privatizuje. Osnivač Ilijada istovremeno je član odbora u KKR-u kao nezavisni direktor, a sada očigledno želi da zaposedne fragmentisano italijansko tržište telekomunikacija gde je započeo agresivni rat cenama 2018. godine kada je Ilijad napravio svoj proboj na tržištu.

Rukovodioci industrije su u više navrata pozivali da se četiri telekomunikacione kompanije (TIM, Vodafone, VindTre i Iliad) prespoje u tri i tako podignu marže.

Inače, Vodafon ima godišnji prihod od oko pet milijardi evra u Italiji i pokriva 28,5 odsto tržišta korisnika mobilnih telefona. Sa druge strane, Ilijad je mnogo manji i u Italiji je prijavio 674 miliona evra godišnjeg prihoda u 2020. i udeo na tržištu mobilne telefonije od oko 7,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.