Biz - B92.net

Prevozno sredstvo koje je zaludelo Zapad

Širom sveta raste prodaja električnih bicikala koji imaju nekoliko značajnih prednosti u odnosu na druga prevozna sredstva.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Golden Shrimp/Shutterstock
Foto: Golden Shrimp/Shutterstock

"Leteći" bicikl: "Brži sam od većine automobila, kao da imam 'turbo' u nogama" VIDEO

U Srbiji se proizvode električni bicikli: Za prelazak 100 kilometara trošak svega pet dinara

Beograd dobija biciklističke ulice VIDEO

U Sjedinjenim Američkim Državama je prošle godine rast prodaje iznosio 145 posto. S druge strane, rast prodaje konvencionalnih bicikala u ovoj zemlji je bio 65 posto.

Ovaj rast se dešava i u Evropi, gde je tržište električnih bicikala poraslo za 23 posto. Pa tako jedan od deset Holanđana ove godine planira da kupi ovakav bicikl, prenosi portal Kliks (Klix).

Električni bicikl je lakše voziti, a posebno se to odnosi na vožnju na brdovitom terenu. Osim toga, omogućava dužu vožnju, jer biciklista koristi manje fizičke snage.

Ovi dvotočkaši su i ekološki prihvatljivi, a sve je popularniji sistem javnih električnih bicikala. Jedan javni električni bicikl se u Njujorku devet puta koristi tokom dana.

Biciklizam je generalno prošle godine doživeo veliku ekspanziju. Za 85 posto Amerikanaca je ovakav oblik transporta sigurniji od javnog prevoza tokom pandemije koronavirusa. Zbog toga sve više gradova gradi nove biciklističke staze.

Od početka pandemije evropske države su potrošile milijardu evra za biciklističku infrastrukturu, objavili su iz Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.