Presušilo? Uzrok – štrajk

Neke benzinske pumpe duž francuskih granica presušile su devetog dana štrajkova koji su poremetili preradu i isporuku naftnih derivata kompanije Total enerži.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

15:56

Presušilo? Uzrok – štrajk
Foto: prakob/Shutterstock

To je u sredu saopštilo telo za naftnu industriju ove zemlje.

Oko 12 odsto benzinskih pumpi suočava se sa nedostatkom, a taj broj u severnom regionu Hots de Frans (Hauts-de-France) iznosi 30 odsto, rekao je portparol vlade Olivije Veran.

Odeljenje za Severni Pa de Kale saopštilo je da zabranjuje prodaju benzina i dizela u kantama i drugim prenosivim kontejnerima.

Francuska asocijacija naftne industrije (UFIP) saopštila je da su problemi na benzinskim pumpama nastali zbog logistike, a ne zbog nedovoljnih zaliha, prenosi Rojters.

"Situacija je napeta, ali trenutno nema nestašica u snabdevanju zbog štrajkova", rekao je portparol.

Štrajk članova ultralevičarskog sindikata CGT u Total eneržiju poremetio je rad u dve rafinerije i dva skladišta, dok su se dve rafinerije Ekson mobil suočile sa sličnim problemima od 20. septembra.

Akcija ostaje ista kao i prethodnih dana, rekao je portparol CGT-a Tjeri Defresne, dodajući da je štrajk u Total eneržijevoj rafineriji Feizin, koja je omogućila nekoliko isporuka u utorak, ponovo pooštren.

Međutim, kompanija je saopštila da su trenutno u toku radovi na popravci u rafineriji koja proizvede 119.000 barela dnevno u južnoj Francuskoj i da je to uticalo samo na utovar i istovar goriva.

Sindikat zahteva povećanje plata od 10 odsto koje bi pomoglo da se uhvati korak sa rastućom inflacijom, velikim investicionim planom i angažovanjem radnika na određeno vreme, rekao je Defresne.

Do sada, menadžment odbija povećanje plata za 2022. godinu i želi samo da pregovara o platama za 2023. godinu, dodao je on.

UFIP je ranije saopštio da Francuska ima dovoljno strateških rezervi naftnih derivata da pokrije prosečnu potražnju za oko tri meseca. Total enerži je saopštio da je povećao uvoz i da ima dodatne zalihe "koje bi mogle da traju između 20 dana i mesec dana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: