Premijer potvrdio, porez se odlaže: "Ovo nasilje mora prestati"

Francuski premijer Eduar Filip objavio je da je na šest meseci odložio tri fiskalne mere, uključujući i porez na gorivo, počev od 1. januara.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.12.2018.

13:45

Premijer potvrdio, porez se odlaže:
Foto: Thinkstock

Odluka francuske vlade je odgovor na proteste građana širom Francuske popularno nazvanih "pokret žutih prsluka".

Protesti "Žutih prsluka", započeti 17. novembra, protiv povećanja poreza na dizel gorivo, koje je planirao francuski predsednik Emanuel Makron zarad borbe protiv klimatskih promena i zaštite životne sredine, eskalirali su u subotu u sukob demonstranata i policije u kojem je oko stotinu ljudi povređeno, više od 400 uhapšeno i oštećeno više kulturnih i istorijskih spomenika, među kojima i Trijumfalna kapija.

"Ovo nasilje mora prestati. Država je garant mira, javnog reda, nijedan porez ne treba da ugrožava nacionalno jedinstvo", rekao je Filip, a prenosi agencija Rojters.

"Treba biti gluv i slep da ne čujete ili ne vidite ovaj bes. Francuzi koji su obukli žute prsluke žele da porez padne i žele posao da bi mogli da plaćaju. To je ono što i mi želimo. Ako to nisam uspeo da objasnim, ako vladajuća većina nije uspela u to da ubedi Francuze, onda nešto mora da se promeni", poručio je Filip u obraćanju.

Objavljujući šestomesečnu suspenziju povećanja poreza na emisiju ugljenika, Filip je rekao da će se taj period iskoristiti za razmatranje drugih mera kako bi se pomoglo siromašnijim radnicima koji se oslanjaju na svoja vozila da bi došli na posao i otišli u prodavnice radi snabdevanja.

Neki zvaničnici su ranije nagovestili moguće povećanje minimalne zarade, ali Filip danas nije dao nikakvo obećanje u tom smislu, dodaje Rojters.

On je, međutim, upozorio građane da ne mogu da očekuju bolje javne usluge, a da plaćaju niže poreze, i da je stoga potrebno da se učine ustupci na obe strane.

Protesti su od polovine novembra prerasli u opštu pobunu protiv Makrona, uz lavinu kritika zbog njegove politike koja, kako tvrde građani Francuske, favorizuje najbogatije pripadnike francuskog društva.

Demonstranti su nazvani "Žuti prsluci" po fluorescentnim prslucima koji su obavezni u svim vozilima u Francuskoj, a procenjuje se da protesti koštaju ekonomiju zemlje više miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: