Biz - B92.net

Posrnuli div zakazao razgovor

Kineski Evergrande i njegovi finansijski savetnici danas održavaju razgovor sa investitorima.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, pressmaster
Ilustracija: Depositphotos, pressmaster

Prema tvrdnjama obaveštenih izvora, to je prvi takav poziv otkako je prošlog meseca kompanija propustila da plati neke dolarske obveznice.

Evergrande, nekada vodeći investitor u oblasti nekretnina u Kini, ima više od 300 milijardi dolara duga, uključujući skoro 20 milijardi dolara međunarodnih obveznica, piše Rojters.

Njegova dužnička kriza prelila se na druge kineske investitore i uznemirila globalna finansijska tržišta tokom prošle godine, doprinevši naglom padu na kineskom tržištu nekretnina.

Pronašli izlaz? Investitorima se već vraća nada

Novoimenovani izvršni direktor kompanije Siu Šon i član odbora za upravljanje investicionim rizikom Čen Jong, pridružiće se pozivu, naveli su anonimni izvori. Endru Huang, generalni direktor ogranka Evergrandea u Hongkongu, takođe će biti prisutan tokom poziva.

Evergrande je u decembru osnovao komitet za upravljanje rizicima sa članovima iz državnih preduzeća, pošto vlasti provincije Guangdung vodi proces restrukturiranja firme.

Kompanija je u ponedeljak zatražila više vremena od svojih ofšor obveznika za rad na "sveobuhvatnom" i "efikasnom" planu restrukturiranja duga, nakon što je grupa ofšor kreditora firme Evergrande rekla da je spremna da preduzme "sve neophodne radnje" da odbrani svoja prava ako kompanija ne pokaže veću posvećenost za rešavanje neispunjenja obaveza.

Kineski "crni labud" širi krila na ceo svet?

Akcije kompanije Evergrande u sredu su zabeležile pad od 1,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.