Picerija u Hramu Hrista Spasitelja

Glavni ruski pravoslavni hram, hram Hrista Spasitelja, je postao svojevrsni biznis-centar, piše dnevnik Moskovske novosti.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.04.2012.

16:25

Default images

Hram u kojem za velike praznike službu služi patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril, ne pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC), već Vladi Moskve.

U biznis-centru hrama registrovano je desetak kompanija, pri čemu su vlasnici nekih rođaci članova rukovodstva Fonda, koji dobijaju milionske donacije, a podnose izvešataj samo popečiteljskom savetu, na čijem je čelu patrijarh Kiril.

Fond hrama Hrista Spasitelja formiran je još početkom 90-ih godina prošlog veka i od 1994. do 2002. dodine na račun te organizacije novac za izgradnju hrama stizao je od stotina hiljada ruskih građana i firmi. Kada je 2000. godine hram dograđen i simobilično predat RPC, donacije su se naglo smanjile. Od tada, Fond zarađuje na svemu što se ne odnosi na verski deo, navodi list. Pored toga, vlada Moskve godišnje izdvaja sredstva za hram, a ove godine se očekuje 379 miliona rubalja (skoro 38 miliona evra).

List navodi da Fond ne zavisi samo od donacija, te da se u hramu nalazi picerija, kao i dve male prodavnice u kojima se prodaju suveniri, ukrasi i skup nakit. Fondu, međutim, mnogo više novca donosi iznamljivanje prostora.

Moskovske novosti, tako, navode da se sala crkvenog sabora može iznajmiti za 450.000 rubalja (skoro 12.000 evra) za dan, a sala za konferencije za 100.000 rubalja. Pored toga, hram iznajmljuje na duže vreme mnogo manjih kancelarija. Tako se, na primer, iznad oltara, nalazi advokatska kancelarija "Vaš siguran savetnik", dodaje list.

Posetioci hrama mogu da koriste i parking za 305 automobila i perioncu kola. Ali, za to je potrebno zaključiti ugovor sa Fondom na pola godine, za šta treba platiti 80 hiljada rubalja (nešto vise od 2.000 evra).

Moskovske novosti, međutim, pišu da ne može bilo ko da koristi usluge hrama i da je potrebno da osoba bude pravoslavni vernik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: