Biz - B92.net

Ovo je novo doba: Svet bez nafte, rađa se "novih 7 sestara"

Investiciono-bankarska grupacija Goldman Saks upozorila je da će se svet suočiti sa globalnom nestašicom nafte.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Razlog za to je, kako navode, taj što naftne kompanije neće moći da ulažu dovoljno u buduću proizvodnju. Globalni proizvođači nafte sve više žele da ulažu u nisko-ugljenične oblasti energetskog sektora, pod pritiskom da se proizvodi čistija energija, kaji dolazi i sa strane država ali i investitora.

"U dvehiljadedvadesetim ćemo imati jasan fizički nedostatak nafte, jer nikome neće biti dozvoljene sveobuhvatne investicije u buduću proizvodnju nafte", izjavio je Majkl dela Vinja, šef Istraživanja prirodnih resursa EMEA u Goldman Saksu. "Ta tranzicija će se ostvariti kroz višu, a ne nižu cenu nafte", rekao je on.

Dela Vinja kaže da dok se ne završi tranzicija na obnovljive izvore energije, privremena bitka će biti da se osvoji što veće učešće na tržištu zasnovanog na gasu. Smatra da imajući u vidu ogromne kapitalne troškove gasne infrastrukture, najbolje šanse imaju velike kompanije koje podržavaju države.

"Govorimo o sedam kompanija koje dominiraju na globalnom tržištu nafte i gasa, jer niko drugi ne može da finansira ove mega-projekte", rekao je on.

Reč je o grupi "novih sedam sestara", kompanijama koje se smatraju najuticajnijim firmama iz zemalja van Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). To su Saudi Aramko, Gasprom, iranski NIOC, brazilski Petrobas, venecuelanski PDVSA, Petronas iz Malezije i kineski Petroleum.

Originalnih "sedam sestara" su bile firme iz pedesetih godina prošlog veka iz kojih su se transformisali i nastali BP, Ševron, Šel, Ekson mobajl i Rojal Dač šel.

Dela Vinja smatra i da su evropske naftne kompanije, poput britanskog Šela i francuskog Totala u prednosti u odnosu na rivalske kompanije u SAD u procesu tranzicije od velikih naftnih u velike energetske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.