Biz - B92.net

Otopljavanje na Istoku: Ujedinjeno protiv trgovinskog rata

Tokio -- Kina i Japan obnovili su ekonomske pregovore na visokom nivou, nakon zastoja od skoro osam godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dve strane, predvođene ministrima spoljnih poslova, sastale su se u Tokiju na četvrtom Japansko-kineskom ekonomskom dijalogu na visokom nivou, od kojih je prvi takve vrste održan u avgustu 2010. godine, prenosi agencija AP.

Japanski ministar inostranih poslova Taro Kono je poručio da su se dve zemlje saglasile da bi potencijalni trgovinski rat mogao imati ozbiljne posledice po svetsku ekonomiju.

"Delimo stav da će trgovinski rat, bez obzira na to koja država ga pokrene, imati veoma ozbiljne posledice po prosperitet međunarodne ekonomije", rekao je Kono novinarima.

Dodao je i da postoji mogućnost da Japan sarađuje sa Pekingom na kineskim projektima u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put". "Prilično je moguća saradnja Japana s Kinom na različitim projektima iz te inicijative", izjavio je on.

Ta inicijativa kineskog predsednika Si Đinpinga, najavljena 2013. godine, ima za cilj izgradnju modernog "Puta svile", koji će kopnenom i morskom trasom povezati Kinu sa jugoistočnom Azijom, centralnom Azijom, Bliskim istokom, Evropom i Afrikom.

Kono i njegov kolega Vang DJi, koji je prvi kineski ministar spoljnih poslova na bilateralnim pregovorima u Japanu od 2009. godine, kopredsedavajući su ovim sastankom.

Zabrinutost povodom trgovinskog spora između Kine i SAD konstantno je u porastu, nakon uzajamnih pretnji o uvođenju tarifa na različite vrste proizvoda, ocenjuje agencija Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp je, takođe, kritikovao trgovinske prakse Japana, zbog čega se i ta zemlja našla na udaru njegovih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, ali još uvek nije zapretila kontramerama, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.