Biz - B92.net

Odbili subvenciju "tešku" 1,14 milijardi evra; Komentarisao i Mask: "Treba sve eliminisati"

Kompanija Tesla je povukla prijavu za državnu pomoć za gradnju fabrike baterija u okolini Berlina.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Evropska unija je u januaru odobrila plan koji uključuje davanje državne pomoći Tesli, BMW-u i drugim kompanijama u cilju podrške proizvodnji baterija za električne automobile i smanjenja uvoza iz Kine, koja je tržišni lider.

Kako je preneo Si-En-Bi-Si, Tesla je trebalo da dobije 1,14 milijardi evra za fabriku u Grinhajdeu, o čemu bi konačna odluka najverovatnije bila donesena do kraja godine.

"Tesla je obavestila Federalno ministarstvo ekonomije i Branderburško ministarstvo ekonomije... povlači prijavu za državnu pomoć za fabriku baterija u Grinhajdeu", rekao je portparol ove kompanije o evropskim subvencijama dodeljenim za takozvane "važne projekte od zajedničkog evropskog interesa".

Kako je dodao, ova odluka neće uticati na planove o izgradnji fabrike.

I izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, komentarisao je ovo pitanje.

"Mišljenje kompanije Tesla oduvek je bilo da bi sve subvencije trebalo da budu eliminisane", rekao je on u tvitu, odgovarajući na pitanje drugog korisnika ove mreže, a nakon što je Tesla objavila da je povukla prijavu.

"Ali, to mora da uključi i ogromne subvencije za naftu i gas. Iz nekog razloga, vlade ne žele to da urade...", dodao je Mask.

Inače, prema procenama nemačkog Ministarstva ekonomije, Tesla sama u fabriku baterija ulaže pet milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.