Biz - B92.net

Novak: Problemi u Bugarskoj rešivi

Beč -- Ministar energetike Rusije Aleksandr Novak uveren je da će problemi izgradnje Južnog toka u Bugarskoj biti rešeni i da će projekat biti realizovan po planu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Pitanje (Južnog toka) u Bugarskoj ima operativni karakter, ono treba da se reši između preduzeća koja su osnovale zajedničku projektnu kompaniju i sprovode dalje aktivnosti za izbor izvođača radova", ukazao je Novak.

On je, kako prenosi Itar tas, naglasio da su sva ta pitanja rešiva. Novak je takođe rekao da se Mađarska obratila Gaspromu s molbom za povećanje obima gasa za punjenje njenih podzemnih skladišta.

"Danas sam se sreo sa mađarskim ministrom energetike i on je zamolio da povećamo obim isporuka za mađarska podzemna skladišta gasa", naveo je on i dodao da Gasprom sada razmatra to pitanje.

Ministar je takođe izrazio uverenost da će ruska gasna kompanija pozitivno odgovoriti na molbu mađarske strane. Novak smatra da "punjenje gasom evropskih skladišta tokom letnjeg perioda može rešiti pitanja mogućeg neoivlašćenog uzimanja gasa od strane Ukrajine".

Posebno je naglasio da se pitanje mogućeg uzimanja gasa prati svaki dan, ali da do toga nije došlo. Sada je situacija takva da Ukranija može da opstane bez ruskog gasa, na račun proizvodnje gasa i ranije uskladištene količine, ukazao je ruski ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.