Biz - B92.net

Nova mera: Porez od 35 odsto. Ne, ipak 50?

Italijanska vlada planira da uvede porez od 50 odsto na ekstra prihode koje su energetske kompanije ostvarile na osnovu rasta globalnih cena nafte i gasa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/AnnaNepaBO
Ilustracija: Depositphotos/AnnaNepaBO

O tome je izvestio Rojters, pozivajući se na uvid u nacrt budžeta te zemlje za 2023.

Prema izveštaju, ovaj porez će se naplaćivati na deo prihoda koji je neka kompanija ostvarila u 2022, a za koji se utvrdi da je najmanje 10 odsto veći od proseka koji je firma imala između 2018. i 2021.

Ipak, porez će biti ograničen na 25 posto vrednosti neto imovine kompanije, koja je zabeležena do kraja 2021.

Prema uslovima predviđenim budžetskim planom, procenjuje se da će se na meti novog poreza naći oko 7.000 kompanija koje proizvode i prodaju prirodni gas, električnu energiju i naftne derivate, prenosi Raša tudej.

Ministarstvo finansija Italije je prošle nedelje predstavilo drugačiju verziju nacrta budžeta, s porezom od 35 odsto umesto 50 odsto, i koji je trebalo da se obračunava na bazi ostvarene dobiti, a ne prihoda.

Sadašnji porez za energetske kompanije u zemlji iznosi 25 procenata.

Konačna verzija budžeta tek treba da bude zvanično objavljena.

Italija se bori s oštrim rastom inflacije, koja je prošlog meseca dostigla 40-godišnji maksimum od 11,9 odsto međugodišnje, uglavnom zbog visokih cena energije, koje su skočile za 71,1 posto na godišnjem nivou, pokazuju zvanični podaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.