Norveška: Nismo vam mi Rusija

Norveška ne može bitno da poveća isporuke gasa u Evropu u slučaju smanjenja nabavki od Rusije, kaže norveški ministar za naftu i energiju Tord Lien.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

16:42

Default images

"Mi možemo u kratkoročnoj perspektivi da povećamo proizvodnju gasa, ali ne značajno", rekao je ministar u intervjuu nemačkom listu Handelsblat.

Prema njegovim rečima, Rusija je pouzdan snabdevač gasom, ali ubuduće EU može da poveća kupovinu energenata u SAD i Africi zahvaljujući proširenju kapaciteta za prihvatanje tečnog naftnog gasa (TNG).

"Ako cene budu korektne, odgovaraće i ponuda. Ali naravno, tečni gas i njegov transport preko mora su skuplji nego transport cevovodima", primetio je Lien.

Do 2020. godine Norveška planira da poveća proizvodnju gasa na 130 milijardi kubnih metara godišnje sa 110 milijardi koliko je bilo 2012. godine. Veći deo norveškog gasa se isporučuje evropskim zemljama gasovodima, prenela je ruska agencija Ria novosti.

Ranije je ministar ekonomije i energetike Nemačke Zigmar Gabrijel takođe priznao da ne vidi razumnu alternativu ruskom gasu.

Razgovori o mogućem smanjenju uvoza energenata iz Rusije počeli su u Evropi posle oštrog pogoršanja političke situacije u Ukrajini i ulaska Krima u sastav Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: