Biz - B92.net

Norveška: Nismo vam mi Rusija

Berlin -- Norveška ne može bitno da poveća isporuke gasa u Evropu u slučaju smanjenja nabavki od Rusije, kaže norveški ministar za naftu i energiju Tord Lien.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Mi možemo u kratkoročnoj perspektivi da povećamo proizvodnju gasa, ali ne značajno", rekao je ministar u intervjuu nemačkom listu Handelsblat.

Prema njegovim rečima, Rusija je pouzdan snabdevač gasom, ali ubuduće EU može da poveća kupovinu energenata u SAD i Africi zahvaljujući proširenju kapaciteta za prihvatanje tečnog naftnog gasa (TNG).

"Ako cene budu korektne, odgovaraće i ponuda. Ali naravno, tečni gas i njegov transport preko mora su skuplji nego transport cevovodima", primetio je Lien.

Do 2020. godine Norveška planira da poveća proizvodnju gasa na 130 milijardi kubnih metara godišnje sa 110 milijardi koliko je bilo 2012. godine. Veći deo norveškog gasa se isporučuje evropskim zemljama gasovodima, prenela je ruska agencija Ria novosti.

Ranije je ministar ekonomije i energetike Nemačke Zigmar Gabrijel takođe priznao da ne vidi razumnu alternativu ruskom gasu.

Razgovori o mogućem smanjenju uvoza energenata iz Rusije počeli su u Evropi posle oštrog pogoršanja političke situacije u Ukrajini i ulaska Krima u sastav Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.