"Neopravdano, neprihvatljivo, nepouzdano"

Zvaničnici Evropske unije vode hitne pregovore o gasu nakon odluke Rusije da naglo prekine isporuke Poljskoj i Bugarskoj.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.04.2022.

11:03

Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

To je danas izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Šefica EK je rekla je da odluka Gasproma o prekidu isporuka predstavlja "još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene", prenela je agencija AP.

Ursula fon der Lajen je, kritikujući oštro postupak Moskve na sastanku Grupe za koordinaciju gasa koji je u toku, rekla da je to "neopravdan i neprihvatljiv" potez, koji pokazuje "nepouzdanost Rusije kao snabdevača gasom".

Ona je dodala da je 27 zemalja regiona spremno da izdrži obustavu ruskih isporuka gasa.

"Države članice su napravile planove za vanredne situacije upravo za takav scenario i EK radi sa njima u koordinaciji i solidarno. Planiramo koordinisan odgovor EU (na rusku obustavu). Takođe ćemo nastaviti da radimo sa međunarodnim partnerima kako bismo obezbedili alternativno snabdevanje gasom", rekla je Ursula fon der Lajen i poručila: "Evropljani mogu da računaju na našu punu podršku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: