Nemci upozoravaju na jednu od najvećih kriza ikada: "Ona iz 2015. će izgledati kao piknik"

Poremećaj lanaca snabdevanja usled ukrajinske krize dovešće do nestašice đubriva i lišiće poljoprivrednike mogućnosti da proizvode dovoljno useva.

Svet

Izvor: Novosti

Utorak, 26.04.2022.

11:13

Nemci upozoravaju na jednu od najvećih kriza ikada:
Ilustracija: Humannet/Shutterstock

To se navodi u članku nemačke publikacije "Kompakt", a prenosi RIA Novosti.

"Sledeće godine nas čeka jedna od najvećih prehrambenih kriza u istoriji čovečanstva", rekao je Matijas Berninger, šef odeljenja Bajer AG, hemijsko-farmaceutske korporacije.

Njegovo gledište deli i nemački ekonomista Matin Kaim, prema kome bi glad mogla da pogodi i do sto miliona ljudi širom sveta, prenose Novosti.

Prema rečima šefa Svetskog programa UN za hranu Dejvida Bizlija, nedostatak hrane će izazvati velike migracione tokove, u poređenju sa kojima će kriza iz 2015. "izgledati kao letnji piknik".

Za evropske zemlje su od posebnog značaja fabrike đubriva na Uralu i u Belorusiji, koje su sada pod zapadnim sankcijama. Kao zamena, predlaže se korišćenje azotnih đubriva, ali, kako piše list, zbog poskupljenja gasa ne mogu da se proizvode po pristupačnim cenama.

Nakon što je počela specijalna vojna operacija sa ciljem denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, zapadne zemlje su pojačale sankcije Moskvi, piše RIA Novosti.

Restriktivne mere su prvenstveno pogodile bankarski sektor i visokotehnološke proizvode. Mnogi brendovi su najavili povlačenje iz Rusije. Kremlj je nove sankcije nazvao ekonomskim ratom, ali je naglasio da su spremni na takav razvoj događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: